Десет проверени съвета: Как да се справим с аномалните горещини

Десет проверени съвета: Как да се справим с аномалните горещини Снимка: zashtoto.com

Когато горещините станат екстремни, е важно да се предприемат превантивни мерки, за да се избегнат такива сериозни последствия като топлинен удар, който дори може да бъде фатален

Ето някои съвети как да се справите с жегата, които дава сайтът mentalfloss.

Пийте много вода 

Едно от най-важните действия по време на периоди на необичайна топлина е да се пие вода в големи количества. Водата помага за регулиране на телесната температура, като позволява на тялото да се охлажда, когато топлината в него се увеличава. По-добре е, ако това е студена вода, така че си струва да се погрижите за това винаги да имате под ръка вода от хладилника. Лекарите препоръчват в такива горещи дни да се стараете да пиете не по-малко 3 литра течности на ден.

Обръщайте внимание на уринирането

Най-лесният начин да контролирате приема на вода е да обръщате внимание на урината си. Прозрачната урина с леко жълтеникав цвят показва, че всичко е наред – вие приемате достатъчно количество течности. Ако обаче уринирането е рядко и урината придобива цвета на ябълков сок, това е предупреждение, че вие не пиете достатъчно вода и в тялото ви има недостиг на течности. Трябва да се има предвид, че дехидратацията при децата и старите хора  може да настъпи лесно, при това без дори те да знаят за това. Така че трябва да се уверите, че всички членове на семейството, които са по-уязвими към заболявания, свързани с топлината, получават достатъчно течности.

Старайте се да прекарвате колкото се може повече време на хладно място

Домашните климатици са чудесен начин да се осигури прохлада в периодите на аномални горещини, но не всеки има достъп до тях. Ако се чувствате некомфортно у дома, отидете на обществено място като библиотека или търговски център, където се поддържа нормална температура. Дори няколко часа в денонощието, прекарани в относителна прохлада, могат да предотвратят развитието на хипертермия. И не забравяйте за такива мерки срещу COVID-19 като социално дистанциране, когато е възможно.

Яжте студена храна и се старайте да готвите по-малко

Запасете се с готови ястия и продукти, които е достатъчно само да се затоплят в микровълновата фурна, и още по-добре с такива, които могат да се консумират директно от хладилника. Използването на фурна или газов котлон по време на периоди на необичайна горещина може да доведе до допълнително нагряване на вашето жилищно пространство. Уверете се, че личните ви електронни устройства са напълно заредени. Факт е, че екстремната горещина може да доведе до прекъсвания в енергоснабдяването или да причини прекъсвания на електрозахранването, когато хората започнат да включват масово климатици. Ако това се случи, със сигурност няма да искате мобилният ви телефон или друго устройство да се окаже незареден. Затова се старайте да следите джаджите ви винаги да бъдат напълно заредени. Също така няма да навреди да имате под ръка фенер и нови батерии, в случай че изключат електрозахранването. 

Старайте се да поддържате контакт с приятелите и роднините

Ако в периода на анормални горещини някой от вашите роднини или близки приятели няма достъп до климатик или има проблеми със здравето, които могат да го направят по-уязвим към болести, свързани с горещините, опитайте се да поддържате постоянна връзка с него, за да узнаете навреме дали не му трябва някаква помощ. Това е особено важно, когато става въпрос за възрастни, самотно живеещи хора. С годините способността ни за терморегулация се понижава, а симптомите на заболяване, свързано с горещината, могат да бъдат по-слабо изразени.

Излизайте на улицата рано сутрин или в края на деня

Ако имате спешна работа, която не може да бъде отложена за след няколко дни, старайте се да излизате навън рано сутрин или късно вечер, за да избегнете пиковите дневни температури.

Обличайте се в леки дрехи

Свободното леко облекло, изработено от естествени влакна, е най-добрият избор за горещините. Светлите къси панталони, тениски и потничета от памук или лен пропускат въздуха добре и могат да ви помогнат да регулирате температурата на тялото. Полиестерът и другите синтетични материали „дишат“ много по-лошо, което означава, че ще се потите силно, но потта ще се изпарява слабо и няма да може да охлади тялото ви. Също така не се обличайте в тъмни дрехи, тъй като те увеличават поглъщането на топлина, което най-малко бихте искали в жегата.

Избягвайте вентилаторите на пода, ако температурата надвишава 32 градуса по Целзий

Ако термометърът ви вкъщи показва 32 градуса или повече, трябва да потърсите помещения с климатик и да прекарате възможно най-дълго време в тях, докато горещините намалеят. Но ако вече сте се оказали в горещ апартамент или къща, спуснете щорите и пердетата на прозорците, за да не попада пряка слънчева светлина в стаята, и не се опитвайте да използвате автономен вентилатор за охлаждане. Когато стайната температура се доближи до температурата на тялото ви, вентилаторът просто само ще раздухва горещия въздух, което обезсмисля използването му и дори е възможно да ускори дехидратацията на организма.

Следете поведението на домашните любимци

Кучетата се охлаждат за сметка на ускореното дишане, но те невинаги са в състояние да издържат необичайно високите температури. Ако вашият домашен любимец изглежда посърнал и вял, не може или не иска да се движи, може би страда от термична болест. В този случай незабавно трябва да го отведете до ветеринар.

Научете се да разпознавате симптомите на заболявания, причинени от хипертермия

Всеки от нас има свое собствено ниво на устойчивост на високи температури, но продължителният престой в условия на аномална горещина рано или късно се отразява на самочувствието на всеки човек. Топлинното изтощение се проявява с такива симптоми, като силно изпотяване, слабост и храносмилателни проблеми. Преместването на хладно място, почивката и пиенето на много течности би трябвало да облекчат тези неприятни усещания.

Топлинният удар е много сериозно заболяване, което обикновено се характеризира с повишаване на температурата до 40 градуса по Целзий, зачервяване на кожата, невъзможност да се отделя пот, учестяване на пулса и загуба на съзнание. Топлинният удар изисква незабавна професионална намеса, така че веднага се обадете за спешна медицинска помощ, ако подозирате, че това се е случило с вас или с някой от членовете на семейството ви.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: