Трима чуждестранни туристи загинаха в Гърция в рамките на седмица

Трима чуждестранни туристи загинаха в Гърция в рамките на седмица Снимка: goodmorningamerica.com

Според местните власти, трагичните събития са резултат от непредпазливо поведение

Последната жертва, открита вчера, е 55-годишен американец, изчезнал от хотела си миналия вторник, съобщи гръцката телевизия Skai news. В събота в дере на остров Самос е открито тялото на 74-годишен нидерландец, излязъл сам на разходка.

Преди това британският телевизионен журналист, продуцент и водещ Майкъл Мозли беше открит мъртъв на остров Сами, след няколко дни активно издирване. Според кмета на острова, 67-годишният Мозли е паднал по стръмен склон, в резултат на което е починал, вероятно около 5 юни. 

В момента още няколко чужди туристи са в неизвестност. След туристически преход на остров Аморгос 59-годишен пенсиониран американски полицай е обявен за изчезнал. ABC News съобщи, че няколко души от семейството му, както и негови приятели, са пристигнали в Гърция, за да се включат в издирването му. 

Според местни медии, полиция, пожарникари и доброволци на остров Скинос продължават операция по издирването на две французойки на 73 и 64 години

Властите предупреждават за опасност от горещини. Специално за туристите е издадено спешно предупеждение, тъй като ранната гореща вълна в Гърция удари необичайно високи температури, стигайки до 44,5°C в град Ханя, северозападен Крит. Според гръцката национална метеорологична служба EMY, тази година горещите вълни са започнали твърде рано.

Акрополът в Атина и няколко други туристически дестинации миналата седмица бяха принудени да затворят, след съобщения, че хора припадат, докато чакат на опашка при високите температури. В петък в болница в Кипър от топлинен удар е починала 84-годишна жена, а други трима възрастни пациенти са в тежко състояние. През цялата седмица температурите на острова са се задържали  над 40°С.

Предвид горещите вълни гръцките власти предупреждават чуждестранните туристи да съобразяват поведението си с личния си здравен статус и да не се впускат в самотни походи в непозната среда. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: