Топлокръвните риби плуват по-бързо, показва проучване

Топлокръвните риби плуват по-бързо, показва проучване Снимка: pixabay

Както е известно, повечето риби са екзотермични или студенокръвни, което означава, че разчитат на температурата на околната среда за терморегулация. Някои обаче, като акулите и рибата тон, са си създали еволюционно предимство, което интригува учените от десетилетия

Ново проучване на екип морски биолози се опитва да разгадае още малко от този голям пъзел, създаващ разграничителна линия между различните видове риби.

Благодарение на способността си да регулират донякъде сами телесната си температура, топлокръвните риби могат да плуват по-бързо. Те са развили способността да затоплят части от телата си, така че да останат по-топли от водата около тях. Сега обаче изследователи от Тринити Колидж са открили, че въпреки това си предимство, топлокръвните риби не обитават води с по-широк диапазон от температури, което означава, че са също толкова уязвими към променящите се глобални температури, колкото и техните студенокръвни роднини.

Ендотермията (топлокръвност) при рибите е много рядко качество, което притежават само около 35 вида морски риби (по-малко от 0,1% от всички известни видове риби).

През годините бяха издигнати различни хипотези, за да се обясни основният двигател на ендотермията при рибите. Част от тях са, че ендотермията позволява по-голяма скорост на плуване, увеличава метаболизма, позволява повишени темпове на растеж на половите жлези и др. Но това е може би първият път, когато са намерени наистина убедителни доказателства в подкрепа на една от тези хипотези.

Резултатите от изследването са показали, че топлокръвните риби плуват приблизително 1,6 пъти по-бързо от своите студенокръвни роднини. Но според учените те са толкова чувствителни към затоплянето на океана, колкото и всички останали риби в морето или дори повече

По-бързата скорост на плуване на топлокръвните риби вероятно им дава конкурентни предимства, що се отнася до лова и миграцията. Но те са много застрашени от повишаването на температурите в световен план, казват от екипа.

Изменението на климата постепенно затопля океаните, променя морските екосистеми и има пряко въздействие върху рибните популации. Много риби са чувствителни към температурата и могат да оцелеят само в определени температурни диапазони, което ги излага на голям риск, тъй като океаните стават все по-горещи, алармират учените.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: