Рибки в Космоса промениха поведението си в условията на истинска микрогравитация

Рибки в Космоса промениха поведението си в условията на истинска микрогравитация Снимка: Wikimedia Commons

Въпреки че преди това са били поставяни в подобна среда

На китайската космическа станция "Тянгун" се провежда мащабен и продължителен експеримент за изучаване на поведението на водните организми в условията на микрогравитация и космическа радиация, съобщава Xinhua. Това е първият експеримент, който има за цел да изследва водната екология в орбита.

За изследване на организмите в условията на истинска микрогравитация в Космоса са избрани четири индивида от рибките данио (Danio rerio), наречени още риби-зебри, за които на Земята са били създадени съответстващи условия. Но в условията на истинска микрогравитация рибките не се държат така, както на Земята. Експерименталните данио се намират в орбита заедно с трима тайконавти, изпратени в Космоса на 25 април с кораба "Шенжоу-18".

Поведението на рибите-зебра се променя драстично, за което специалистите, които ги наблюдават, са изненадани. В Космоса рибите плуват с корема нагоре, движат се хаотично и изпълняват необичайни зигзагообразни движения. При това здравословните показатели на рибките не се влошават

Според водещия автор на проекта, изследователя от Шанхайския институт по техническа физика Джън Уейбо, рибките-зебри генетично са подобни на хората. Освен това, според Националния институт по здравеопазване на Китай, около 70% от човешките гени имат аналози в генома на рибките данио.

Водната екосистема не е избрана случайно като обект на изследване. Тази среда е важна за разбирането на проблема за поддържане на системите за осигуряване на жизнената дейност в условията на продължителни космически мисии.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: