Обвиниха изкуствената трева в замърсяване на природата

Обвиниха изкуствената трева в замърсяване на природата Снимка: ferra.ru

Ето това е обрат

Изкуствената трева е обявена за виновна за замърсяването на околната среда, тъй като полиетиленови и полипропиленови влакна, от които тя се състои, са забелязани във водоемите на крайбрежните градове, съобщава N+1.

Изследователи от Университета в Барселона проведоха проучване в Андалусия и установиха, че изкуствените тревни площи са един от основните източници на замърсяване на Средиземно море с пластмаса.

Статия, публикувана в списание Environmental Pollution, привежда данни, че до 15% от макро- и мезопластмаса, включително полиетиленовите и полипропиленовите влакна от изкуствена трева, са открити във водоеми.

Например река Гуадалкивир в течение на един ден носи до 20 хиляди пластмасови влакна, а на квадратен километър повърхностни води на Средиземно море - 213 200 частици.

Изкуствените тревни площи, широко използвани като заместител на естествените покрития на различни места, съдържат около 86% полиетилен и 14% полипропилен. Използването им води до попадането на пластмасови частици в околната среда. Преди това такива потоци от пластмаса не са били количествено оценявани.

Според учените резултатите от това проучване предизвикват безпокойство относно последиците от използването на този тип тревни площи върху околната среда.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: