Зебровата риба мбуна и скатовете могат да събират и изваждат цифри

Зебровата риба мбуна и скатовете могат да събират и изваждат цифри Снимка: 13news.ru

Това е поредното доказателство, че когнитивните способности и разумността на рибите се нуждаят от преразглеждане

Рибата зебра мбуна (вид цихлиди) и скатовете могат да събират и изваждат числа от едно до пет, се казва в проучване, публикувано в списание Scientific Reports. Получените резултати свидетелстват, че числовите способности на рибите се намират на едно и също ниво с другите видове гръбначни и безгръбначни, смятат авторите.

Вера Шлюсел и нейните колеги провериха може ли да се обучат осем риби зебра мбун или зебра цихлида (Pseudotropheus zebra) и осем сладководни скатове (Potamotrygon motoro) да разпознават синия цвят като символ на събиране и жълтия цвят като символ на изваждане.

На рибите се показват карти със сини или жълти фигури, а след това им се представят две врати, съдържащи карти с различен брой фигури, едната от които е с правилния отговор. Например, ако на рибата е показана карта с три сини фигури, тя трябва да добави едно към три и да преплува през вратата с карта с четири фигури. Ако рибата преплува през правилната врата, тя получава награда.

Изследователите забелязват, че шест рибки зебра мбуна и три скатове са се научили последователно да асоциират синия цвят със събирането, а жълтия - с изваждането. Средно зебрата мбуна научава това след 28 урока, а скатовете - след 68 урока. Рибите като цяло се справят добре със задачите, въпреки че събирането се усвоява по-лесно от изваждането, а резултатите на отделните риби се различават повече между зебрите мбуни, отколкото между скатовете.

При изпълнение на задачите за събиране зебрата мбуна избра правилния отговор в 296 от 381 (78%) теста, а скатовете - в 169 от 180 (94%) теста. При изпълнение на задачите за изваждане, рибите от вида зебра мбуна отговарят правилно в 264 от 381 (69%) теста, а скатовете отговарят в 161 от 180 (89%) теста.

Макар авторите и да предполагат, че числовите способности може да не са много важни за двата вида, те смятат, че тези способности могат да помогнат на двата вида да разпознаят отделните риби по външния им вид, например чрез преброяване на ивици или петната по тялото на рибата.

Получените резултати допълват нарастващия брой доказателства за това, че когнитивните способности и разумността на рибите се нуждаят от преразглеждане, добавят изследователите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: