Ново проучване: Градските дървета имат удивителна устойчивост на климатичните промени

Ново проучване: Градските дървета имат удивителна устойчивост на климатичните промени Снимка: pixabay

Изследване на Университета в Монреал (UQAM), Канада, на издръжливостта на градските дървета по отношение на температурните колебания и сушата, разкри неочаквани за учените резултати

Оказва се, че дърветата по тротоарите на големите градове, за които не е тайна, че са подложени на значителен стрес, се справят с адаптацията към температурните амплитуди и смущения също толкова успешно, колкото и несъмнено по-добре защитените дървета в парковете. Екипът изследователи признава, че е изненадан от резултатите.

„Данните от проучването разкриха, че ние изобщо не познаваме нашите градски дървета“, казва биоложката Меги Лего, участничка в изследването. „При дърветата в бореалната гора сме в състояние да предскажем техния растеж, смъртност, взаимоотношения - коментира и Ален Пакет, ръководител на екипа. – Докато явно за дърветата в градска среда около нас почти нищо не знаем.”

Взетите проби от дърветата позволиха на учените да изучат тяхната история през последните 50 години и да сравнят кръговете на растеж през по-топлите и по-студените години. Изследването се провежда едновременно в няколко канадски градове и е финансирано от Съвета за природни науки и инженерни изследвания на Канада, съобщава La Presse. Според екипа проучване на градските дървесни насаждения с подобен обхват досега не е правено в света.

То ще даде възможност и да се предприемат стъпки по отношение на повишаване на разнообразието на засажданите видове и тяхното количество. Резултатите до момента дават основание на учените да заключат, че спокойно и безпроблемно градските общини могат да си позволят да засаждат дървета, които нямат достатъчна устойчивост на студ, защото те очевидно могат да се адаптират.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: