Ново проучване: Градските дървета имат удивителна устойчивост на климатичните промени

Ново проучване: Градските дървета имат удивителна устойчивост на климатичните промени Снимка: pixabay

Изследване на Университета в Монреал (UQAM), Канада, на издръжливостта на градските дървета по отношение на температурните колебания и сушата, разкри неочаквани за учените резултати

Оказва се, че дърветата по тротоарите на големите градове, за които не е тайна, че са подложени на значителен стрес, се справят с адаптацията към температурните амплитуди и смущения също толкова успешно, колкото и несъмнено по-добре защитените дървета в парковете. Екипът изследователи признава, че е изненадан от резултатите.

„Данните от проучването разкриха, че ние изобщо не познаваме нашите градски дървета“, казва биоложката Меги Лего, участничка в изследването. „При дърветата в бореалната гора сме в състояние да предскажем техния растеж, смъртност, взаимоотношения - коментира и Ален Пакет, ръководител на екипа. – Докато явно за дърветата в градска среда около нас почти нищо не знаем.”

Взетите проби от дърветата позволиха на учените да изучат тяхната история през последните 50 години и да сравнят кръговете на растеж през по-топлите и по-студените години. Изследването се провежда едновременно в няколко канадски градове и е финансирано от Съвета за природни науки и инженерни изследвания на Канада, съобщава La Presse. Според екипа проучване на градските дървесни насаждения с подобен обхват досега не е правено в света.

То ще даде възможност и да се предприемат стъпки по отношение на повишаване на разнообразието на засажданите видове и тяхното количество. Резултатите до момента дават основание на учените да заключат, че спокойно и безпроблемно градските общини могат да си позволят да засаждат дървета, които нямат достатъчна устойчивост на студ, защото те очевидно могат да се адаптират.

Още по темата във

facebook