2022 година се оказа най-топлата в историята на една държава

2022 година се оказа най-топлата в историята на една държава Снимка: news.rambler.ru

И това е Великобритания

2022-та. се оказа най-топлата година за Обединеното кралство. Това съобщава The Guardia , позовавайки се на данни от метеорологичната служба на страната.

Според синоптиците от 2003 г. насам в страната са регистрирани 10 най-топли години в историята. Всичките четири сезона през 2022 г. се оказват в челната десетка на класацията, а цялата година е обявена за най-топлата от 139 години насам. Този път средната температура надмина рекорда от 2014 г., когато стойността беше 9,8 градуса по Целзий.

Като една от причините за рекордните показатели се посочва изменението на климата.

"Такава топла година е в съответствие с реалните последици, които очакваме в резултат на антропогенното изменение на климата. Въпреки че това не означава, че всяка година ще бъде най-топлата, вероятността от по-горещи години през следващите десетилетия се увеличава", заявяват от метеорологичната служба.

През лятото Великобритания беше засегната от екстремни горещини. На 19 юли метеорологичната служба на Обединеното кралство регистрира нов температурен рекорд. Въздухът в градчето Чарлууд в графство Съри се нагря до 39,1 градуса по Целзий. Показателят се оказа по-висок от рекорда, който беше поставен през 2019 година.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: