Здравият човешки мозък се загрява до 41 °C

Здравият човешки мозък се загрява до 41 °C Снимка: https://pixabay.com/

Това е температурата при треска

Ново изследване показа, че мозъкът ни работи по-бързо, отколкото се смяташе преди.

Учени твърдят, че някои части на мозъка могат да се нагреят до 40 ° C. Това зависи от пола, възрастта и други фактори. За сравнение, средната орална температура обикновено е под 37°C.

Но според изследователите това не е признак за неизправност в мозъка, а, напротив, може да показва, че той функционира нормално. Екипът заяви, че по топлинните сигнатури на мозъка вече могат да проследяват признаци на увреждане или разстройство.

Според Джон О'Нийл, биолог от Молекулярната лаборатория (MRC) в Обединеното кралство, най-удивителното нещо е да се осъзнае, че здравият човешки мозък може да достигне температура, която при всякакви други условия се диагностицира като треска.

Екипът използвал магнитно-резонансна спектроскопия (MRS) за измерване на химични модели с помощта на магнитни полета. Така може неинвазивно да се измерва температурата на мозъка. Изследователите набрали 40 здрави доброволци на възраст между 20 и 40 години и комбинирали получената информация с данни за циркадните ритми и времето на деня.

Изследователите установили, че средната мозъчна температура е 38,5°C. Тя варира в зависимост от времето на деня, областта на мозъка, както и възрастта, пола и менструалния цикъл.

Мозъкът на жените   бил средно с около 0,4°C по-топъл от този на мъжете, което най-вероятно е свързано с менструалния цикъл. Най-високата регистрирана температура на мозъка е 40,9°C. Дневните колебания са средно около 1°C, като външните части на мозъка обикновено са по-студени.


dx.doi.org/10.1093/brain/awab466

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: