Аномално топъл октомври в Европа: хората са доволни, учените са ужасени

Аномално топъл октомври в Европа: хората са доволни, учените са ужасени Снимка: reisenexclusiv.com

В някои европейски страни краят на октомври се оказа необичайно топъл, съобщава ВВС. Милиони европейци са притеснени от перспективата за рязко покачване на цената на енергията тази зима, но засега хубавото време им позволява да се справят без отоплителни уреди.

Температурата на водата на Лазурния бряг на Франция сега е 22 градуса по Целзий, а на въздуха е +24°С.

Жителката на Ница Роза-Мари казва, че обикновено по това време на годината рязко застудява, а в началото на ноември започват дъждове. Тази година ообаче плажният сезон все още е в разгара си.

През последните 10 дни френските метеоролози регистрираха превишаване на средногодишните температури средно с шест градуса.

Ситуацията е приблизително същата и на южното крайбрежие на Испания, а прогнозата за времето за следващите дни обещава затопляне с още няколко градуса.

Необичайно топъл октомври отбелязват и в Унгария.

В Лондон в вчера температурата беше +19°С по Целзий, днес се очакват +21°С. В неделя ще започне застудяване, но прогнозата, съставена ооще преди 10 ноември обещава, че през и през нооември температурата няма да падне под 13-14 градуса.

На фона на петролната и газовата война с Русия, причинена от нахлуването й в Украйна, европейците са доволни от изключително топлата есен, която помага да се спестят пари за отопление.

Но учените напомнят, че това са много тревожни признаци.

Скоковете в температурата на въздуха стават все по-чести и продължават все по-дълго в резултат на антропогенното изменение на климата, казват еколозите.

Според Франсоаз Виме, климатолог от френския Национален изследователски институт за устойчиво развитие, това, което наблюдаваме сега напълно съответства на неутешителните прогнози на учените за десетилетия напред.

Еколозите призовават правителствата на различни страни да удвоят усилията си за предотвратяване на климатичната катастрофа.

Но в момента много проекти за ограничаване на глобалното затопляне са преустановени поради сътресенията на енергийния пазар, свързани с руската военна агресия в Украйна.

Например, за да се ограничи повишаването на цените на енергията, британските власти отново започнаха да издават лицензи за разработване на нови нефтени и газови находища - въпреки факта, че страната се ангажира напълно да се откаже от използването на петрол, а до 2050 г. - напълно да премине към възобновяеми източници на "зелената" енергия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: