Днес да почерпят... НЛО

Днес да почерпят... НЛО Снимка: pixabay.com

Вторият ден на юли е посветен на неидентифицираните летящи обекти (UFO)

Датата не е случайна: 2 юли 1947 г. е денят, в който се е случила прочутата катастрофа в Розуел, САЩ, в която според някои се е разбил неидентифициран извънземен обект с много извънземни вътре. Има обаче противоречиви мнения относно датата на Световния ден на НЛО, тъй като някои от последователите на идеята го празнуват на 24 юни, датата, на която авиаторът Кенет Арнолд съобщава за първото наблюдение на НЛО в Съединените щати, също през 1947 г.

Движението НЛО действително има глобални мащаби и наброява стотици хиляди, ако не и милиони привърженици. НЛО са източник на безброй научни и конспиративни теории. За НЛО се пишат книги, правят се филми, организират се групи, които прекарват дни наред в чакане да „заловят” с фотоапаратите си НЛО, чиято поява са прогнозирали – „този път със сигурност”. По въпросите за НЛО има правителствени комисии, както и общности, превърнали идеята в свое верую.

„Ние вярваме, че НЛО и извънземният живот са логични елементи като математиката, природните закони и науката. Нашата мисия е да представим информация за НЛО и извънземния живот по забавен и ясен начин за обществеността, както и адекватни инструменти за разбиране на тези явления, пише сайтът worldufoday.com. Страницата предлага списък с тематични филми и поредица от документи, публикувани през годините (включително последния доклад на САЩ) за наблюдения на неидентифицирани летящи обекти. 

НЛО (UFO) е термин, въведен през 1952 г. от Военновъздушните сили на САЩ. Понятието не означава непременно извънземна технология, а просто небесен феномен, който за момента не може да се обясни

В случая с инцидента в Розуел, например, разследванията доведоха до две различни становища: докато едното твърди, че останките от катастрофата са на извънземен космически кораб с извънземни същества, другото обяснение е, че катастрофиралото летящо тяло е било експериментален метеорологичен балон на американското правителство, а телата в него са били антропоморфни манекени, използвани в експеримента. 

Последният доклад на САЩ по темата не изключва извънземни технологии, но смята за не по-малко основателни и твърденията за експериментални безпилотни летателни апарати, чието съществуване може да бъде известно само на тесен кръг от хора, ако, разбира се, въпросните летящи тела не се окажат шпионински съоръжения. 

НЛО продължават да предизвикват оправдан интерес, дебати, остри научни (и ненаучни) спорове. Не е за пренебрегване и фактът, че в историята също има многобройни свидетелства за необясними летящи апарати. Така че НЛО остават колкото мит за едни, толкова  реалност за други, които вярват в „близките срещи от третия вид”.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: