Не изпращайте координатите на Земята в Космоса, алармират учени

Не изпращайте координатите на Земята в Космоса, алармират учени Снимка: https://pixabay.com/

Информацията може да провокира извънземни да нападнат нашата планета

 Учени от Оксфорд предупреждават за опасността от разпространение на земните координати в Космоса.

Учени от Оксфордския институт за бъдещето на човечеството (FHI) предупредиха за опасността от излъчване на земните координати в Космоса, съобщава The Daily Telegraph. Според тях получаването на подобна информация може да провокира извънземни да атакуват нашата планета и този риск трябва да се има предвид.

Учени  от НАСА планират да излъчват координатите на Земята в Космоса като част от проекта "Маяк в галактиката". Датата на излъчване все още не е избрана, но се планира това да стане с радиотелескопа FAST в Китай и телескопа ATA в Калифорния.

Записаното съобщение с различни данни е ориентирано към потенциално съществуващи извънземни цивилизации в нашата галактика с цел установяване на  контакт.

Наред с координатите на Земята, съобщението съдържа и друга информация, включително математически и физически понятия за намиране на взаимно разбираем метод за комуникация, координатите на нашата Слънчева система, биохимичния състав на живота на Земята и т.н.

Както отбелязва старшият сътрудник на FHI Андерс Сандбърг  в интервю за The Daily Telegraph, въпреки че вероятността това съобщение да достигне до извънземни цивилизации е малка, „последиците от това са толкова големи, че трябва да се вземат на сериозно“.

Забавният фактор“, който съпътства търсенето на извънземен интелект, означава, че „много хора просто отказват да приемат сериозно нещо, свързано с тази тема“, казва ученият и добавя: „Което е тъжно, защото това е много важна тема“.

В същото време, отбелязва д-р Сандбърг, като се имат предвид всички трудности при предаването на информация на такива огромни разстояния, съобщение, получено дори от много напреднала цивилизация, може да достигне в много орязана форма. Нещо, според него, като картичка с думите: „Искаме да сте тук“.

Колегата на д-р Сандбърг, Тоби Орд, смята, че би било разумно да се проведе обществена дискусия по темата, преди да се изпрати нещо на извънземни, предвид потенциалните рискове. „Тези рискове са малки, но са слабо разбрани“, подчерта ученият.

Това всъщност не е първият опит за предаване на информация за Земята извън галактиката. През 1972 и 1973 г. на космическите сонди Pioneer 10 и Pioneer 11 са изпратени идентични пластини с изображение на човек, информация за Земята и Слънчевата система.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: