Гигантска скала, срязана като с лазер – извънземни ли са го направили?

Гигантска скала, срязана като с лазер – извънземни ли са го направили? Снимка: theepochtimes.com

Перфектно разрязаният каменен блок в саудитската пустиня остава мистерия за учените и навява мисли за извънземни цивилизации

Застанали по невероятен начин, двете части на монолитния камък балансират перфектно – и необяснимо – върху малките си каменни пиедестали. Скалната формация Ал Наслаа е добре проучена от геолозите, но идеално правилният разрез през средата ѝ все още ги озадачава. 

Интернет гърми: „Трябва да са били изнъвземни!” Учените не отхвърлят и земни причини. Върху гигантския скален отломък от пясъчник с древни инструменти са гравирани фигури, оприличавани на козирози, коне и хора. Но все още няма правдиво обяснение кой или какво е разполовило камъка с перфектен вертикален разрез. Нито пък как балансират двете половини, оделени само на сантиметри.

Позовавайки се на геолога и геофизик Тим Рестън от Университета на Бирмингам, Daily Mail пише, че цепнатината е „естествена фрактура”, причиненявана обикновено под въздействието на температурните разлики през деня и нощта в пустинята. Близка по идея е и теорията, че в продължение на милиони години в първоначално малката пукнатина е влизала вода и замръзвайки нощем, е разширявала процепа. Ерозията, ветровете и пустинния пясък са свършили останалото. 

Сеизмичната активност също би могла да причини луфта, но дали по толкова перфектен начин? Обяснения за разреза има, но безупречният баланс на двете половини все още буди единствено недоумение. Предположенията допускат човешка намеса с въжета, пясък, триони и много търпение. Някои учени също смятат това твърдение за правдоподобно. 

„Като се има предвид, че миналите цивилизации са създали Стоун Хендж и скулптурите на Великденския остров с най-елементарни инструменти, не изглежда изключено и Ал Наслаа да е оформена от хората”, казва пред Daily Mail геологът Чери Луис. 

Няма съмнение, че петроглифите по повърхността на камъка са изваяни от древно население преди хиляди години. Археолози са открили в саудитската пустиня кремъчни сечива от четвъртото хилядолетие пр. н. е. 

За да се запази обектът от съвременни графити и вандализъм, посещенията на Ал Наслаа се организират само с водачи. Скалата е популярна дестинация за фотографи, любители на сюрреалистични пейзажи. Същевременно местният туристически бизнес процъфтява, подхранван и от най-странната теория: скалата е нарязана от извънземни и е портал към паранормалното… 

На този фон предположенията за високоразвита изчезнала земна цивилизация звучат по-реалистично. Дали са познавали лазера или са ползвали „светлинен меч”? Може никога да не разберем, но Ал Наслаа, перфектно балансираният каменен шедьовър по средата на нищото винаги ще ни привлича с мистиката си.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: