
Японското суши става все по-популярно
- Източна традиция
- Текст:

Не са малко тези, които твърдят, че има и друга прилика – японското суши може би е толкова здравословно, колкото и бързата храна на McDonald’s. За блюдото от сурова риба и ориз, увити в лист водорасло, се носят много митове – основно, че е здравословна храна, от която можете да ядете без риск да напълнеете, и на всичкото отгоре - основен компонент в менюто на японските столетници.
Но да бъдем реалисти. Преди всичко връзката на сушито с дълголетието на японците е спорна, тъй като основната им храна е оризът, плюс множество водорасли, ферментирали продукти, соя и зелен чай. Сушито всъщност е традиционният нюанс – като хамбургерите за САЩ, паелята за Испания или наденичките с бира за Германия.
Малко известен факт е обаче, че Япония води в печалното „първенство” по заболеваемост от рак на стомаха и специалистите решително свързват това с традиционните храни – суши, уасаби и соев сос. Затова от 60-те години на миналия век японските власти просто задължават всички граждани на страната ежегодно да минават на преглед на стомашно-чревния тракт.
Но ако харесвате суши, ето десет фактора, с които трябва да се съобразите, когато посягате към екзотичната храна. Първото е рискът от хранително отравяне, салмонелоза и дизентерия – неприятни, но не животозастрашаващи състояния, резултат от невинаги пресните съставки, така че второ – сушито трябва да се приготвя от ПРЯСНА риба, а не от ПРЯСНО замразена.
Трето условие - според санитарните норми риба, размразена преди повече от 6 часа, не бива да се употребява за суши – подробност, която едва ли може да се спазва в суши-баровете. Което води следващата препоръка - макар тези зведения да са се пръснали из целия свят, ако търсите добро суши, ограничете се с крайбрежните селища, където рибата за приготвянето му е уловена преди не повече от няколко часа. И сега резултатът като пето условие - според експерти порция суши на цена под € 11,5 няма как да е с добро качество.
Следват подправките – натуралният, качествен, оригинален японски соев сос е вкусен и напълно безвреден, но не е евтин. Ето защо в повечето суши-барове ще намерите заместителите му от Китай и Виетнам, към които има сериозни съмнения за присъствие на канцерогенния хлорпропанол. Седмо - натриевият глутамат – тази типична съставка в японските подправки, която почти пристрастява, също е подозирана в канцерогенни свойства.
Стигнахме и до следващия риск – американски учени са установили, че болшинството от океанската риба е заразена с паразита Anisakis. Попаднал в човешкото тяло, той се развива тихо и кротко, докато не достигне размери за хирургическо отстраняване, плюс редица съпътстващи неразположения. В рибата са открити и бактерии, които причиняват стомашни разстройства. Обезвреждат се само при високотоплинна обработка на храната, т.е. митът, че дълбокото замразяване ги унищожава, си е просто мит.
Постоянно провежданите в САЩ анализи върху качеството на морската риба насочват вниманието и към друго предупреждение - често превишените нива на живак и тежки метали, резултат от замърсените води на световния океан.
И последно (десето) – суши не трябва да си позволяват бременни жени, деца, възрастни и хора със заболявания на стомашно-чревния тракт, черния дроб или със слаба имунна сиситема. Причините са изложените дотук.
Изводът? Винаги проверявайте многостранно активно рекламираните здравословни храни.
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Световните цени на петрола намаляват с 1,7%

Търговската война между САЩ и Китай застрашава и руската икономика

Amazon изстреля в орбита първите си интернет спътници

Край на последния европейски оазис със „златни паспорти”

Светът отбеляза рекордни военни разходи от края Студената война

СЗО заяви за ускоряване на развалянето на продукти поради глобалното затопляне

Въпреки разногласията заради търговската война, Китай ще сподели лунните проби със САЩ

САЩ и Украйна могат да подпишат тази седмица сделката за ресурсите
