Японското суши става все по-популярно

Японското суши става все по-популярно Снимка: pixabay.com

Размахът на суши-експанзията може да се сравни само с тази на McDonald’s

Не са малко тези, които твърдят, че има и друга прилика – японското суши може би е толкова здравословно, колкото и бързата храна на McDonald’s. За блюдото от сурова риба и ориз, увити в лист водорасло, се носят много митове – основно, че е здравословна храна, от която можете да ядете без риск да напълнеете, и на всичкото отгоре - основен компонент в менюто на японските столетници

Но да бъдем реалисти. Преди всичко връзката на сушито с дълголетието на японците е спорна, тъй като основната им храна е оризът, плюс множество водорасли, ферментирали продукти, соя и зелен чай. Сушито всъщност е традиционният нюанс – като хамбургерите за САЩ, паелята за Испания или наденичките с бира за Германия. 

Малко известен факт е обаче, че Япония води в печалното „първенство” по заболеваемост от рак на стомаха и специалистите решително свързват това с традиционните храни – суши, уасаби и соев сос. Затова от 60-те години на миналия век японските власти просто задължават всички граждани на страната ежегодно да минават на преглед на стомашно-чревния тракт.

Но ако харесвате суши, ето десет фактора, с които трябва да се съобразите, когато посягате към екзотичната храна. Първото е рискът от хранително отравяне, салмонелоза и дизентерия – неприятни, но не животозастрашаващи състояния, резултат от невинаги пресните съставки, така че второ – сушито трябва да се приготвя от ПРЯСНА риба, а не от ПРЯСНО замразена. 

Трето условие - според санитарните норми риба, размразена преди повече от 6 часа, не бива да се употребява за суши – подробност, която едва ли може да се спазва в суши-баровете. Което води следващата препоръка - макар тези зведения да са се пръснали из целия свят, ако търсите добро суши, ограничете се с крайбрежните селища, където рибата за приготвянето му е уловена преди не повече от няколко часа.  И сега резултатът като пето условие - според експерти порция суши на цена под € 11,5 няма как да е с добро качество. 

Следват подправките – натуралният, качествен, оригинален японски соев сос е вкусен и напълно безвреден, но не е евтин. Ето защо в повечето суши-барове ще намерите заместителите му от Китай и Виетнам, към които има сериозни съмнения за присъствие на  канцерогенния хлорпропанол. Седмо - натриевият глутамат – тази типична съставка в японските подправки, която почти пристрастява, също е подозирана в канцерогенни свойства.

Стигнахме и до следващия риск – американски учени са установили, че болшинството от океанската риба е заразена с паразита Anisakis. Попаднал в човешкото тяло, той се развива тихо и кротко, докато не достигне размери за хирургическо отстраняване, плюс редица съпътстващи неразположения. В рибата са открити и бактерии, които причиняват стомашни разстройства. Обезвреждат се само при високотоплинна обработка на храната, т.е. митът, че дълбокото замразяване ги унищожава, си е просто мит. 

Постоянно провежданите в САЩ анализи върху качеството на морската риба насочват вниманието и към друго предупреждение - често превишените нива на живак и тежки метали, резултат от замърсените води на световния океан. 

И последно (десето) – суши не трябва да си позволяват бременни жени, деца, възрастни и хора със заболявания на стомашно-чревния тракт, черния дроб или със слаба имунна сиситема. Причините са изложените дотук. 

Изводът? Винаги проверявайте многостранно активно рекламираните здравословни храни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: