Колежи и училища започват да внедряват „зелени” решения

Колежи и училища започват да внедряват „зелени” решения Снимка: University of Winchester / Telegraph

По целия свят сгради, предназначени за образователния сектор, се разработват с оглед на устойчивостта.

Великобритания е дом на някои от най-старите и най-престижните университети в света. И макар това да са центрове за върхови постижения, сградите на много институции са построени преди векове и се нуждаят от обновяване или, в някои случаи, пълна подмяна.


Това е проблем, който не е ограничен до висшето образование. В цялата страна много сгради са стари и не са толкова енергийно ефективни, колкото трябва да бъдат. Жилищата от Викторианската епоха, например, могат да бъдат скъпи за поддръжка, докато офис блоковете, построени преди 20 години, често могат да изглеждат остарели. В южната част на Англия едно място за обучение се опитва да повиши своите зелени успехи с чисто нова разработка.


По-рано тази седмица строителната фирма „Осборн" „официално предаде” Центъра на Западен Даунс на университета в Уинчестър

Сградата може да се похвали с редица устойчиви функции, които включват комбинирана топлинна и електрическа система; слънчеви фотоволтаични панели; рециклиране на дъждовна вода; и това, което университетът определи като „интелигентно управление на сгради“.


Изграждането на центъра бе подкрепено от екологично финансиране чрез заем от 30 милиона паунда от банката Triodos, която предлага това, което определя като „устойчиви финансови продукти“. Университетът по-рано дава на Центъра на Западен Даунс „отличен" рейтинг BREEAM. BREEAM е „метод за оценка на устойчивостта“.


Очаква се преподаването в сградата да започне през септември тази година, въпреки че поради настоящата ситуация с пандемията от коронавирус това зависи от мерките на правителството. Официалното откриване е предвидено за следващата година.


По целия свят сградите, предназначени за образователния сектор, се разработват с оглед на устойчивостта. През март тази година бе обявено, че фирмата Veidekke е възложила на град Осло да изгради енергоефективно училище със слънчеви панели.


Veidekke също заяви, че средното училище Voldsløkka ще има соларни панели на фасадите и покрива си. Освен това машините, използвани на строителната площадка, ще работят на „гориво без изкопаеми горива“.


В САЩ редица университети също се обръщат към възобновяеми източници на енергия. Университетът в Съсекс е инсталирал над 3000 слънчеви панела в кампуса си. Университетът в Нотингам заяви, че „последните нови строителства“ включват котли на биомаса и зелени покриви.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: