Кръгов цикъл за електронните отпадъци

Кръгов цикъл за електронните отпадъци Снимка: pitt.edu

Колко електронни устройств е купило в последните 10 години вашето домакинство? И какво направихте със старите?

Заобиколени сме с електроника отвсякъде – телефони, телевизори, компютри, таблети, игрови конзоли, които не издържат вечно, а поправката им е толкова скъпа, че е по-добре да си купите нови. Електрониката е неразделна част от съвременното общество, но електронните отпадъци са сложно и нарастващо предизвикателство по пътя към кръговата икономика - по-устойчива икономическа система, която се фокусира върху рециклирането на материалите и рязкото намаляване на отпадъците. 

Това не е лек процес, който обаче се утежнява допълнително и от ширещите се некоректни практики в много компании, които твърдят, че рециклират електроника, но всъщност я изхвърлят на сметищата или изпращат електронните си отпадъци в други страни. 

Тази практика е колкото опасна, толкова и разхищаваща, тъй като електронните отладъци са по-скоро златна мина, отколкото боклук, със съдържанието си на ценни, но в много случаи токсични материали. Това е основателна причина да се канализира управлението на електронни отпадъци в кръгов цикъл, който да позволи повторната употреба на ценните суровини в тях и да предпази природата и хората от вредното им въздействие.

Ново изследване на Swanson School of Engineering при университета в Питсбърг разработи рамков модел, който улеснява избора на програма за рециклиране и може да предотврати евентуални измами в тази посока.

Това са мотивите на научния екип, осъществил разработката в Лабораторията за хипотетични материали. Според тях производствата трябва да се съобразят преди всичко с факта, че електрониката има огромно въздействие върху околната среда през целия си жизнен цикъл, от добива на редки суровини и енергоемкото производство, чак до сложния поток от електронни отпадъци. 

Прогнозите обаче са, че под 40% от електронните отпадъци ще бъдат използвани повторно или рециклирани. За да се оцени мащабът на некоректните практики, неправителствената природозащитна организация Basel Action Network е маркирала с GPS тракери електрониката, доставяна на американски рециклиращи компании и е установила, че в периода 2014 - 2016 г. 30% от отпадъците вместо да се рециклират в САЩ, са се озовали в чужбина. 

Затова е важно да се разбере с какви трудности ще се сблъска рециклирането на електронния скрап и точно в тази посока е разработката на учените от Питсбърг. Те са създали рамков модел, който позволява по-лесен избор на подходяща технология за рециклиране и същевременно предоставя метод за анализ на некоректното управление на електронните отпадъци и причините, заради които много компании прибягват до подобни измамни схеми. 

Според учените решението е в избора на печеливша практика за рециклиране. Те са категорични, че основна причина за избягване на рециклирането и за некоректните практики е високата му цена, и смятат, че потенциално проблемът може да се реши, от една страна, с целеви субсидии за рециклиране и, от друга – с по-високи санкции при установени нарушения.

Изследователите предлагат също така и механизъм за използването на блокчейн технология като неутрален надзор и контрол от трета страна, за да се избегнат измамите с некоректни практики за рециклиране.

Разработката е част от по-голям проект за навлизане на кръговата икономика в производствените практики и е публикувана в сп. Resources, Conservation and Recycling.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: