Първата в света флотилия от роботизирани лодки ще обслужва Амстердам

Първата в света флотилия от роботизирани лодки ще обслужва Амстердам Снимка: screenrant.com

Докато първите прототипи на самоуправляващи се автомобили едва излизат на пътя, Амстердам въвежда нова глава в международната надпревара за автономни превозни средства.

Роболодката (Roboat) е първият голям научен проект за автономни плавателни съдове в урбанизирани райони. Разработката е резултат от иновативно широкомащабно изследване, което проучва и тества богатите възможности за автономни системи, движещи се по вода. Като център на водния транспорт и технологиите от векове, нидерландската столица спечели привилегията да събере най-известните в света учени в тази област.

Roboat е съвместна научна програма на Масачузетския технологичен институт (MIT) и Амстердамския институт за авангардни урбанистични решения (AMS Institute). Проектът се разработва в продължение на пет години, с подкрепата на община Амстердам, амстердамската водна компания Waternet и град Бостън. 

Новата роботизирана лодка е лесна за производство, много маневрена и способна да следва точно зададената ѝ траектория. Въведените в процеса на разработката ѝ задачи, позволяват приложение в няколко основни посоки: доставка на стоки, транспортиране на хора и събиране, сортиране и извозване на отпадъци. 

Освен това водещият учен на проекта,  проф. Карло Рати от MIT смята, че с технологията, за няколко часа ще могат да се конструират временни мостове, плаващи сцени и други атрактивни съоръжения на вода. 

„Чрез прилагането на Roboat в град като Амстердам с натоварените му канали имаме чудесна възможност да подобрим системата за управление за автономна навигация в градска среда. Това не е показвано досега в други проекти за автономни плавателни съдове”, казва проф. Рати.

Особен интерес предизвиква функцията на роболодките в почистването на града. Разработени като плаващи контейнери за боклук, те могат да играят ключова роля за чистотата на каналите и в цялостното управление на отпадъците в Амстердам. 

Сега действащата програма за изисква жителите да сортират сметта си и да я изхвърлят разделно, понякога на различни места, което често се възприема като неудобство и води до ниски нива на преработката на отпадъци. За цялостното решение на проблема с разделното събиране на отпадъците в Амстердам са нужни само около 140 специални контейнера-роболодки, които ще събират отпадъците, ще ги сортират и ще ги откарват директно в завода за преработка в пристанището на Амстердам. 

„Те са автономни, сами следват маршрута си и сами намират пристанище, така че в исторически план ще променят използването на каналите в Амстердам. Улиците на града са тесни и задръстени от трафика, но имаме множество канали, които вече не се използват за транспорт, а само с туристически цели. Затова създадохме безпилотен катер, който освен сметосъбрането ще осъществява и доставки на стоки от онлайн-магазини и логигистични компании, както и транспорт на хора”, казва Стефан Ван Дайк, директор по иновциите в AMS Institute.

Очаква се първите експериментални прототипи на роботизираните сметосъбирачни машини по вода да се появят още през първите месеци на 2022 г. Ще ги последват и роболодки-таксита - още една атракция по романтичните канали на Амстердам.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: