На почивка без телефон и лаптоп?!

На почивка без телефон и лаптоп?! Снимка: visitkotkahamina.fi

Ако рискувате с новото приключение „дигитална детоксикация”, финландският остров Улко-Тамио е вашата дестинация

Разположено в източния Фински залив в Балтийско море, малкото гористо късче земя вече обяви, че предлага тази „екстра”

„Искаме да призовем летовниците да изключат умните си устройства, да спрат и искрено да се насладят на островите“, казват пред Euronews от местния туристически борд Visit Kotka-Hamina. 

Макар че островът има работеща мобилна мрежа, при пристигането си там туристите ще бъдат помолени да изключат смарт-устройствата си и да забравят за социалните медии... 

Но тогава какво може да се прави на Улко-Тамио?!? 

Редица забравени удоволствия и приключения, казват домакините. Част от националния парк Източен Фински залив, остров Улко-Тамио е необитаван. Посетителите могат да нощуват в палатки или колиби. Новите правила, чието спазване все пак е доброволно, ще дадат шанс на посетителите да се „съсредоточат върху природата“, казват от управление „Паркове и дива природа” на Финландия и вече предлагат обмяна на опит с други природни резервати и курорти.

Ето с какво можете да замените телефона, таблета или лаптопа. Скалистият бряг на Улко-Тамио е пресечен с десетки туристически пътеки. Има кули за наблюдение на птици, от които можете да разгледате рядката флора и фауна на острова. До него се стига с лодка, която можете да наемете „на континента”, с круизно корабче или с морско такси от ресторант Vaakku във Варисаари – близък исторически остров-крепост. 

Домакините казват, че дигиталният детокс носи много предимства. Преди всичко, поне за известно време ще се освободите от „дигиталната зависимост”. Възрастните европейци прекарват средно около шест часа на ден пред екраните си и ако посветите това време на природата, ще се почувствате едва ли не възродени, с невероятно освежено психично здраве, както са установили участници в проучване от 2022 г. 

Дигиталната почивка може да помогне на способността ви да се концентрирате, което дигиталните „дразнители” в ежедневието ни не допускат. Проучване на Университета на Източна Англия от 2019 г. разкри, че ваканцията за „дигитална детоксикация“ засилва и чувството ни за близост, заздравявайки връзките ни с хората около нас. Или с други думи, дигиталната ваканция ще ви върне свободата да не сте непрекъснато „в час”, „на линия” и най-вече – „на разположение” за работа.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: