Над 6,6 млн. евро се насочват за бизнеса в пограничния регион на България и Турция

Над 6,6 млн. евро се насочват за бизнеса в пограничния регион на България и Турция Снимка: МРРБ

Максималната субсидия за бенефициент ще е до 200 000 евро.

Над 6,6 млн. евро се предвиждат за проекти в областта на енергийната ефективност и кръговата икономика за микро-, малки и средни предприятия по предстоящия прием по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция. Комитетът за наблюдение по програмата одобри насоките за кандидатите.

За нас е изключително важно в този ключов момент да подкрепим малкия и среден бизнес за по-плавен „зелен“ преход. Подготвили сме опростена процедура с богат избор от дейности, които да се приложат максимално бързо от бизнеса в региона“, заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева. Тя съпредседателства второто заседание на Комитета за наблюдение на програмата, което се проведе в Ямбол.

Проектите, за които предстои да бъде стартирана процедура, трябва да са в областта на енергийната ефективност, намаляването на парниковите газове и прехода към кръгова и ресурсно-ефективна икономика. Бизнесът ще може да кандидатства, например, за купуване на енергоспестяващо оборудване, за енергийно обновяване на производствени сгради и за внедряване на автоматични системи за наблюдение на енергопотреблението. За принос към кръговата икономика приоритет е насърчаването на кръгови производствени процеси чрез дейности, свързани с купуване на технологично оборудване и разработване нови бизнес модели. 

Максималната субсидия за бенефициент ще е до 200 000 евро. Приемът на проектни предложения ще бъде отворен в средата на ноември, след което ще има информационна кампания и форум за търсене на партньори за участие в проектите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: