Ще почистват плаващо сметище и в язовир Кърджали

Ще почистват плаващо сметище и в язовир Кърджали

Граждани съобщиха за още две открити нерегламентирани сметища - отново в Искър и в Струма

Установено е наличие на плаващо нерегламентирано сметище във водите на язовир „Кърджали“ в землището на с. Пъдарци, общ. Кърджали. За това съобщава пресцентърът на МОСВ. След постъпил сигнал министърът на околната среда и водите Емил Димитров е разпоредил проверка.  

Съвместната проверка от представители на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Хасково (РИОСВ) и Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“- Пловдив (БД ИБР) е установила, че сметището се състои основно от клони, дънери, храстова растителност, пластмасови опаковки и други битови отпадъци.  

От басейновата дирекция е дадено предписание на Национална електрическа компания и Предприятие „Язовири и каскади“, което стопанисва язовира, да се извърши почистване на установените в акваторията на яз. ,,Кърджали“ отпадъци в срок до 12.02.2021 г. Изпълнението на предписанието ще бъде проверено след изтичане на определения срок. Ако това не се случи в срок, следват и санкции.

Междувременно, bTV съобщава за получен сигнал за тонове битови и строителни отпадъци, изхвърлени в коритото на река Искър край село Зверино. Миналата година този район е почистван 12 пъти, казва кметът на Мездра Иван Аспарухов. Според него проблемът е в разпределението на средствата за общините и в контрола. "Ще почистим, ще са нужни допълнителни средства", уточни кметът. 

Жители на Бобошево пък сигнализират за нерегламентирано сметище по поречието на Струма. "Отпадъците започнаха да прииждат преди 2 - 3 седмици, с покачването на нивото на реката. Сега този боклук е по бреговете и по дърветата", коментира Надежда Радкова пред bTV. 

На 25 януари изнесоха 560 тона боклук от река Искър, след като правителството прехвърли 220 000 лева от държавния бюджет за почистване на отпадъците от коритото на реката пред стената на ВЕЦ "Своге". 

Ден по-късно министър Димитров съобщи, че е открил незаконни сметища и в Натура 2000. 

Сметище на р. Струма се образува и край Невестино, където придошлата река откъсна стария мост от брега и го превърна в своеобразна дига, на която се струпаха дънери и клони, пластмасови отпадъци, бутилки и найлонови торбички.  

На 27 януари жителите на Сандански подадоха сигнал срещу незаконно сметище в града им. Същият ден кметът на Велинград бе глобен зарари незаконно сметище, а на 29 януари бяха открити отпадъци с живак на незаконно сметище в Пловдив

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: