Екоактивисти протестират срещу RDF инсталациите за гориво у нас

Екоактивисти протестират срещу RDF инсталациите за гориво у нас Снимка: pixabay

От сдруженията „За Земята“ и „Дишай, Девня“ настояват за спиране на изграждането на инсталациите за горене на отпадъци в София и Девня

От двете организации, които излязоха на протест пред Министерството на околната среда и водите, искат също така да се инвестират средства в рециклиране и разделно събиране, както и в цялостна промяна на управлението на отпадъците у нас, предаде БНР.

В столицата е планирано през лятото да стартира строежът на съоръжение, което ще произвежда топлинна и електрическа енергия чрез изгаряне на RDF-гориво, добито от битови отпадъци. В момента тече и търг за избор на изпълнител на инсинератора, определен върху площадката на ТЕЦ - София. Това се случва, въпреки че срещу изграждането на съоръжението има заведени съдебни дела.

Същевременно се предвижда изграждането и на нови съоръжения за изгаряне на отпадъците в Девня. Инсталацията там вече е факт.  

Крайният срок за подаване на оферти за търга в София изтича на 15 март. Строителството трябва да започне още през юли тази година и да приключи през 2023 г. Но от сдружение „За Земята“ припомниха, че миналата година Върховният административен съд постанови, че „Топлофикация София" не е предоставила доказателства за безопасността на инсинератора от гледна точка на здравето на хората. Постановено бе преразглеждане на разрешението за изграждането на съоръжението. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: