Съдът на ЕС ще налага финансови санкции за нерекултивираните общински депа

Съдът на ЕС ще налага финансови санкции за нерекултивираните общински депа Снимка: pikist.com

Списък от 39 общини с 43 нерекултивирани сметища изпрати ЕК до България

Днес Европейската комисия (ЕК) изпрати писмо на България, в което посочва, че страната ще бъде изправена пред Съда на Европейския съюз (ЕС) за заплащане на огромни санкции, защото все още не са рекултивирани 43 депа за неопасни отпадъци, съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

Срещу България има постановено решение на Съда на ЕС от юли 2015 г., с което страната е осъдена за това, че не е закрила старите общински депа, които не отговарят на европейското законодателство. Страната е осъдена за 113 депа за битови отпадъци, защото не са закрити до юли 2009 г. и продължават да се експлоатират към онзи момент.

Съгласно поетите ангажименти от България към ЕК след първото решение на Съда всички 113 депа са с преустановена експлоатация към 2017 г., но до 31 декември 2020 г. е следвало да бъдат рекултивирани. Към момента, 6 години след осъдителното решение на Съда на ЕС, все още общините не са рекултивирали тези депа.

Финансиране за извършване на този процес е осигурено от ПУДООС и ОПОС.

Министерство на околната среда и водите ще изпрати писма до кметовете на тези общини, които все още не са изпълнили ангажиментите съгласно съдебното решение, да приключат рекултивацията до края на месец юли.

В случай че това не бъде направено от общините, те ще бъдат отнесени към Съда на Европейския съюз за налагане на финансови санкции.

Следва да се отбележи, че санкциите са както еднократни, така и дневни и са в изключително големи размери, отчитайки практиката на Съда на ЕС до момента.

В допълнение, днес ЕК взе и решение, с което закри и четвъртата – последна, наказателна процедура срещу България от пакета Кръгова икономика. По този пакет България е изпълнила окончателно ангажимента си за въвеждане в националното ни законодателство на европейските изисквания по Рамковата директива за отпадъците, по отношение на отпадъците от опаковки, както и специфичните отпадъци от излезлите от употреба превозни средства, батерии и акумулатори и такива от електрическо и електронно оборудване.

Списък на общините, включени в писмото на ЕК:

Велико Търново, Самоков, Трън, Казанлък, Роман, Брезник, Пордим, Чирпан, Гълъбово, Трекляно, Белоградчик, Гулянци, Костенец, Невестино (депо 1), Невестино (депо 2), Павликени, Полски Тръмбеш, Земен, Братово, Батак, Димово, Велинград, Копривщица, Елена, Стара Загора, Никопол, Пирдоп, Рила, Сапарева баня, Плевен, Бобошево, Белово, Кочериново, Чупрене, Радомир, Каменар, Бяла (Варна), Трявна, Перник, Дупница и депата в селата Вишеград (Кърджали), Звездец и Граматиково.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: