Климатик или вентилатор

Климатик или вентилатор Снимка: pixabay.com

Науката казва – изберете вентилатора, екологията - също

Забелязали ли сте, че в дипляните и гаранционните карти на вентилаторите са посочени препоръчителни температури за използването им? Сега група учени от университета в Сидни твърдят, че параметрите на това евтино и енергоефективно решение за охлаждане трябва да се разширят. 

Изследването им за биофизично моделиране, публикувано в The Lancet Planetary Health, оспорва остарелите насоки на общественото здравеопазване, които не препоръчват използването на вентилатори при температури по-високи от 35 градуса по Целзий.

Въз основа на проучванията си върху хора, проведени в Лабораторията за термична ергономия на университета, учените са разработили модел за определяне на температурните прагове, при които вентилаторите биха могли да утежнят симптомите на топлинния стрес. Изследването е установило, че това може да се случи само когато температурата на въздуха е много висока, а влажността - изключително ниска. 

Чрез моделиране на различни климатични условия учените са показали, че в повечето региони по света, с изключение на свръхгорещите и сухи места, вентилаторите могат да се използват с добър резултат.

Това е изключително важно, тъй като климатиците и пряко, и косвено допринасят за емисиите на парникови газове. От друга страна, електрическите вентилатори използват 30 до 50 пъти по-малко електроенергия. Те са по-здрави, по-хигиенични и по-достъпни, особено в страни с ниски и средни доходи. 

Това означава, че въпреки многото препоръки, в т.ч. и на СЗО, електрическите вентилатори предоставят ефективно охлаждане и без климатизация и са универсално средство, препоръчително за здрави хора по време на пиковите моменти на горещите вълни във всички населени градове в Бангладеш, Китай, Япония, Филипините, Индонезия, Канада, източните региони на САЩ, цяла Южна Америка и Океания и по-голямата част от Европа, с изключение на някои средиземноморски градове.

Използване на вентилатор не би следвало да се препоръчва при горещо време в изключително сухите райони на Северна Индия, Пакистан, Близкия изток и югозападните области на САЩ, тъй като това би влошило симптомите на топлинния стрес.

В заключение авторите обобщават, че насоките за използване на електрически вентилатори трябва да бъдат модифицирани. По-конкретно, те предлагат температурният праг за използване на вентилатори, препоръчван в момента от СЗО, да се увеличи от 35 °C на 39 °C за млади здрави възрастни, на 38 °C за здрави възрастни над 65 години и на 37 °C за възрастни, които приемат антихолинергични лекарства.

Учените се надяват, че по-широкото използване на вентилатори по време на горещи вълни има потенциал драстично да намали пиковите нужди от енергия и същевременно да предложи алтернатива с ниски ресурси за тези, които нямат достъп до климатик. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: