Четири работни хипотези за произхода на коронавируса разглеждат в СЗО

Четири работни хипотези за произхода на коронавируса разглеждат в СЗО Снимка: pixabay

Актуална информация за епидемичната обстановка на 13.06.2021 г.

По света:

Световната здравна организация (СЗО) разглежда всички версии за произхода на коронавируса SARS-CoV-2, включително и изтичането му от лаборатория. Това заяви генералният директор на организацията Тедрос Аданом Гебрейесус, отговаряйки на въпрос по време на брифинг, съобщава Independent. Гебрейесус отбеляза, че темата за евентуално изтичане на вируса от лаборатория в Ухан, Китай, е повдигната на срещата на върха на лидерите на Г-7, която се проведе в английския град Карбис Бей.

Заради високия брой заразени с коронавирус руските власти са прибегнали до нестандартни начини да убедят населението да се ваксинира. Всеки, получил първа доза между 15 и 25 юни, може да се регистрира за участие в томбола за апартамент, пише руската държавна агенция ТАСС.

Лидерите на страните от групата на седемте (Г-7) на срещата на върха в британското графство Корнуол се съгласиха да заделят 2,3 милиарда дози ваксини срещу коронавирус за по-бедните държави. Германският канцлер Ангела Меркел обяви това на пресконференция, съобщава Der Spiegel. Те ще бъдат доставени до края на 2022 г.

В Русия има оригинални „руски" варианти на мутации на коронавирус на COVID-19, включително в Москва. За това в интервю за РИА „Новости" коментира ръководителят на центъра „Гамалей" Александър Гинцбург.

Според СЗО броят на хората, заразени с коронавирус в света, е надхвърлил 174,9 милиона души, от които над 3,78 милиона са починали.

Според университета „Джонс Хопкинс" в света са се заразили над 175,6 милиона души, над 3,79 милиона са починали.

Лидер по брой потвърдени случаи остават САЩ, където са открити над 33,4 милиона заразени.

На второ място е Индия (29,4 милиона), на трето - Бразилия (17,3 милиона), на четвърто - Франция (5,79 милиона), на пето - Турция (5,32 милиона).

Британски учени обявиха, че промяна в главните симптоми на коронавируса. Учени от King's College London считат, че новите щамове на коронавируса, по-специално делта-вариантът (така нареченият индийски щам), са променили клиничната картина на COVID-19.

Сега най-честите симптоми, от които пациентите се оплакват, са главоболие, хрема и възпалено гърло. В същото време Британската национална здравна служба все още счита треска, постоянна кашлица и загуба на вкус и обоняние като най-характерните признаци на коронавирусната инфекция.

У нас:

Новозаразените случаи с коронавирус у нас отново са под 1% - от направените общо 8339 теста  положителните са 81.

Едва 4970 са поставените дози ваксина за последното денонощие, сочи информацията на Единния информационен портал към 0 часа на 13 юни.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: