Демографска криза по китайски

Демографска криза по китайски Снимка: tripsavvy.com

Китайските мъже все по-често остават ергени, жените не искат деца

Раждаемостта в Китай е стигнала най-ниското си ниво от 60-те години на миналия век насам, когато страната въведе ограничението за едно дете в семейството. Тази политика и санкциите, които предвиждаше, очевидно са изиграли ролята си, след като през 2016 г. китайското държавно ръководство смекчи ограниченията и „благослови” идеята за две деца в семейството. 

Но много от младите китайски семейства, особено в големите градове, все пак често избягват да имат деца в първите няколко години на брака си – нещо немислимо преди. Те предпочитат да получат образование или да изградят кариера, без да се тревожат с грижи за деца. 

Според китайската статистика през миналата година в страната са се родили 12 милиона бебета – значителен спад в сравнение с 18 милиона през 2016 г.

Разбира се, т.нар. демографска криза в Китай изглежда „бял кахър” на фона на население около 1,4 млрд. души. Но ако се отчете и възрастовата му характеристика, нещата стават по-сериозни, тъй като към 2040 г. ще се почувства не само недостиг на работна ръка, но и на здравни и социални работници, които да се грижат за застаряващото население. Структурата на работната сила ще се промени и заради все по-силния стремеж на младите китайци към висше образование

Все пак по-ниското ниво на раждаемост е естествен процес, резултат от социалното и икономическото развитие на страната, както се случва и в други съседни страни. Раждаемостта в Япония и Южна Корея в последните години също е спаднала, въпреки многобройните инициативи на правителствата в подкрепа на семейството и майчинството. 

В Китай обаче действа и друг фактор. Мъжете в страната са с близо 55 милиона повече от жените. Китайската традиционна култура е класически пример за фаворизирането на наследика от мъжки пол и наложената политика за едно дете доведе до истинска епидемия от аборти, след доказан женски пол на очакваното бебе. 

Започналата от 2016 г. политика за две деца не донесе прогнозираната от правителството промяна. Експертите откриват причината за това в отсъствието на други законодателни промени, които би следвало да съпътстват поощряването на раждаемостта – напр. финансова подкрепа при образование или достъп до детски заведения. Много китйци просто не могат да си позволят повече деца заради все по-скъпия живот. В големите градове са настъпили промени и в социалната характеристика на китайското общество, като представата за успех вече не се свързва толкова със създаването на семейство и отглеждането на деца, а с личностното развитие и успешната кариера. В китайската блогърска платформа Weibo темата „защо това поколение млади хора не иска деца” е прочетена над 440 милиона пъти!  И мнението на хората се обединява около положението на жените в Китай и дискриминацията спрямо тях на трудовия пазар. За китайките е далеч по-трудно да получат работна позиция според възможностите и образованието си, отколкото за мъжете, а е съвсем лесно да загубят работата си, ако забременеят. 

Голяма част от обществеността призовава за незабавна отмяна на всички ограничения в контрола над раждаемостта, докато все още има семейства, които искат повече деца, но политиката за две деца не им го позволява. Мнозина експерти обаче съветват да се действа предпазливо, обосновавайки се с огромното и многопланово неравенство между жителите на градовете и провинцията, където традицията за многодетно семейство все още е силна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: