Rolls-Royce ще съкрати 2500 работни места по целия свят

Rolls-Royce ще съкрати 2500 работни места по целия свят Снимка: https://pixabay.com/

Компанията заяви, че ще създаде "по-проста и ефективна организация, за да продължи да доставя продукция от световна класа"

Rolls-Royce, британският производител на автомобили и авиационни двигатели, възнамерява да съкрати до 2500 работни места, за да оптимизира разходите.

Съкращенията ще засегнат почти 6% от общата работна сила на компанията в световен мащаб.

Планът за уволнение бележи началото на нова фаза на трансформация за компанията, се казва в изявление на Rolls-Royce.

„Ние изграждаме Rolls-Royce, който съответства на бъдещето", каза изпълнителният директор Туфан Ергинбилгич.

Това означава по-икономична, по-ефективна организация, която предоставя е в полза на нашите клиенти, партньори и акционери."

Реорганизацията, обявена във вторник, ще обедини инженерните, технологичните и отделите за сигурност на компанията "в един екип".

Rolls-Royce се върна на печалба през 2021 г., след като претърпя огромни загуби предходната година, когато компанията беше силно засегната от пандемията от COVID-19.

Поради колосалното въздействие на здравните ограничения върху авиационния сектор, авиокомпаниите рязко намалиха покупките на двигатели и тяхната поддръжка почти не съществуваше.

През 2022 г. концернът отново се оказа на червено.

През август тази година производителят на двигатели отчете нетна печалба за първото полугодие от 1,2 милиарда паунда (1,38 милиарда евро) в сравнение със загуба от 1,6 милиарда паунда през същия период на миналата година, която включва загуба от силна девалвация на чуждестранните валути.

Ергинбилгич, който пое ръководството на Rolls-Royce в началото на 2023 г., представи план за трансформация на компанията, който ще отнеме няколко години. Включва провеждането на задълбочен стратегически анализ на бизнеса на компанията, който ще помогне да се определят приоритетите на инвестиционната политика и да се движи „по посока на най-печелившите възможности“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: