Населението на Китай намаля за първи път от 1949 г. насам

Населението на Китай намаля за първи път от 1949 г. насам Снимка: pixabay.

В Пекин отбелязват, че намаляването на населението ще повлияе силно на втората по големина икономика в света

Китай отчита спад на населението за първи път от 1949 г., когато такива данни започват да се събират в страната. И това се случва, въпреки че правителството разхлаби строгите политики за семейно планиране в опит да спре спада на раждаемостта в най-многолюдната държава в света.

За това пише Financial Times, като се позовава на последното преброяване на населението в Китай, което беше завършено през декември, но все още не  е публикувано.

Според новите данни в страната живеят по-малко от 1,4 милиарда души. За това са събщили източници, запознати с резултатите от изследването. През 2019 г. населението на Китай е било над 1,4 милиарда.

Демографските данни обаче се смятат за твърде чувствителни. Следователно те не могат да бъдат публикувани, докато различни държавни ведомства не се съгласят с данните и техните последици.

  „Резултатите от преброяването ще имат много голямо влияние върху начина, по който китайците виждат страната си, както и как работят различните правителствени ведомства. С тях трябва да се работи много внимателно", каза Хуан Венжен, изследовател от Центъра за Китай и глобализацията в Пекин.

Пекин трябваше да публикува данните през април. Но говорителят на Националното статистическо бюро Лиу Айхуа заяви на 16 април, че забавянето се дължи на необходимостта от завършване на подготвителната работа преди официалното съобщение. Отлагането  беше широко критикувано в китайските социални медии.

Анализаторите казват, че намаляването на населението на Китай би означавало, че то е достигнало своя връх много по-рано, отколкото са предвиждали чиновниците. И много скоро Индия може да задмине Китай по население, което сега се оценява на 1,38 милиарда човека. Това би могло да навреди много на втората по големина икономика в света, засягайки всичко - от потреблението до грижите за възрастните хора.

   „Мащабите и темповете на демографската криза в Китай са по-бързи и по-големи, отколкото си представяхме. Това може да има катастрофално въздействие върху страната", казва Хуан.

Нивото на раждаемостта в Китай се влоши, след като Пекин облекчи многогодишната си политика за семейно планиране през 2015 г. На всички двойки беше позволено да имат две деца вместо едно. Официалните данни показват, че броят на новородените в Китай се е увеличил през 2016 г., но след това  намалява през следващите три години. Чиновниците обвиняват за спада младите жени, както и нарастващите разходи за грижи за децата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: