Има ли връзка между негативните мисли и болестта на Алцхаймер

Има ли връзка между негативните мисли и болестта на Алцхаймер Снимка: Unsplash.com

Хора, които пазят основно негативни спомени от миналото или имат тревожни мисли за бъдещето, са по-предразположени към депресия и Алцхаймер, според ново изследване от Университетския колеж в Лондон. Взаимовръзката все още не е напълно изяснена.
В рамките на изследването са били наблюдавани 292 души на 55-годишна възраст и повече, с цел проверка на когнитивните функции -  памет, концентрация, пространствено ориентиране и лингвистични способности. От тях 113 са дали съгласието си да бъдат сканирани, за да бъдат анализирани складираните количества на белтъците тау и амилоид в мозъка, които са биологични маркери, свързани с болестта на Алцхаймер. 

За период от две години на всеки от участниците е бил задаван въпросът: как по принцип се отнася към негативни преживявания и, по-специално, какви са спомените му от миналото (руминация) или тревожните му мисли за бъдещето. Анализаторите са открили, че при хората, при които се наблюдава по-засилено повтарящо се негативно мислене, се наблюдава отслабване на когнитивните функции в период от 4 години. Усилената руминация (обмисляне) и тревожността също дават негативен ефект върху когнитивните способности и епизодичната памет. Нещо повече, учените са открили, че колкото по-голям е синтезът на белтъците тау и амилоид в мозъка при изследваните лица, толкова по-слаби са когнитивните им способности.

Още през 2015 г. ръководителят на изследването д-р Марчънт излиза с хипотеза, според която негативното мислене е ключова съставка при развиването на ментални заболявания като деменция и Алцхаймер. „Хората с влошено умствено здраве често практикуват негативен начин на мислене. Такъв тип мислене генерира отрицателни мисли за миналото или бъдещето, които много пъти са неконтролируеми", споделя тя.

„Въпреки откритата връзка между негативния начин на мислене и болестта на Алцхаймер, все още не е ясно каква точно е връзката и кое от двете е първопричината. Има и други възможни теории. Едната е, че при хора с влошени когнитивни способности може да се появи негативно мислене. Друга вероятност е повишените нива на тау и амилоид в мозъка да нарушават нормалната му функция, а с това да водят до трудност при справянето с негативните мисли. Все още не знаем кое е първо."

Учените тепърва ще изследват дали негативните мисловни модели са предпоставка за развитие на деменция. Ако това се докаже, хората трябва да  се насочат към техники за намаляване на тревожните и негативни мисли като когнитивно-поведенческа терапия.


Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: