Селин Дион: Връщам се

Селин Дион: Връщам се Снимка: katiecouric.com

След дълго отсъствие от сцената, певицата даде силна надежда на милионите си фенове, че отново ще чуят емблематичния ѝ глас „на живо”

В края на 2022 г. Дион публикува видео в Instagram, в което разкри: „Справям се със здравословни проблеми от дълго време. Бях диагностициран с много рядко неврологично разстройство“. След това опустошително съобщение тя прекрати световното си турне и оттогава рядко се появява на обществени места. Когато го прави, винаги е придружавана от синовете си или членове на екипа ѝ. 

Медицинското наименование на малко познатото ѝ заболяване е Синдром на схванатия човек (SPS), неврологично състояние, което причинява спазми на мускулите. В първото си интервю за CBC след дългото ѝ отсъствие от медиите, 56-годишната певица признава, че много дълго време е останала недиагностицирана. Самата тя обръща внимание на проблема, едва след като започнала да забелязва промени в гласа си по време на изпълнение. 

„Просто се чувствах малко странно, нещо като лек спазъм. Но гласът ми се бореше и аз започнах малко да го напъвам“, казва канадската звезда. Надявайки се да намали напрежението при пеене, с оркестъра ѝ разработили варианти на някои от парчета от репертоара „с няколко тона по-ниско”.

„Трябваше да намеря начин да бъда на сцената“, обяснява Дион, чувствайки „невъзможно” да си вземе почивка. „Концертите ми бяха разпродадени за година и половина напред и какво да кажа на публиката – „Извинете, имах спазъм”?!?”, спомня си Дион битката със самата себе си зад кулисите, за която публиката никога не разбира. 

I AM: CELINE DION' – New original documentary to be released on Prime Video  : June 25 | CelineDion.com
Снимка - celinedion.com

Но скоро става ясно, че неразположението не е въпрос на преумора. Тогава е диагностицирана  със Синдрома на схванатия човек (SPS) - изтощително автоимунно заболяване, за което няма известно лечение. Най-общо казано, SPS обърква сигналите, които нервите изпращат към мускулите. 

Певицата споделя, че при тежки кризи е била почти неподвижна. Макар че състоянието е нелечимо, все пак може да се контролира – на което Селин Дион се учи вече две години, с помощта на лекарства, физиотерапия и експерти. Иска да се върне на сцената и вярва в това, но има и друга цел: да участва в създаването на фондове, които събират средства за изследвания на SPS и повишават обществения интерес към състоянието.

„Гласът ми ще се възстанови“, убедена е Селин Дион с основание – усещайки, че вокалните ѝ умения се връщат, певицата вече репетира нов спекакъл и планира премиерата му в Лас Вегас. Този месец Дион пуска и нов документален филм за живота си, наречен „Аз съм Селин Дион”, който показва и епизоди от борбата ѝ със SPS. 

„Ще бъда на сцената. Не знам кога точно, но повярвайте ми, ще го изкрещя на глас. Нямам търпение”, вярва Селин Дион, изпълнена отново с оптимизъм, който предада и феновете си.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: