Тези, които се целуват много, живеят по-дълго

Тези, които се целуват много, живеят по-дълго Снимка: pixabay

Когато два чифта устни се докоснат, се случва нещо магическо.

Когато два чифта устни се докоснат, се случва нещо магическо: поне така четем в многобройните романтични романи. Всеки, който гледа зад кулисите на биохимичните процеси в човешкото тяло, обаче знае, че тук няма магия. Целувката в устата предизвиква толкова голям интерес, че многократно се подлага на изследвания. Това води до някои вълнуващи прозрения.

Романтичните начинания често свършват с първата целувка...

На първо място добрата новина за всички, които целуват много: Тези, които целуват много, са склонни да живеят по-дълго. Това вероятно е така, защото интензивните целувки стимулират имунната система и спомагат за намаляване на стреса. През 2007 г. проучване в Държавния университет в Ню Йорк в Олбани стигна до извода, че романтичните мечти се спукват твърде често, когато двойката се целува за първи път. Почти две трети от анкетираните жени и половината от мъжете вече са влюбени в патньора си, целунат се и забелязват, че нещо не е наред. Привлекателността продължава, но магията е вече нарушена и не е същата... 

В друго проучване много жени заявяват, че когато се целуват, получават информация дали един мъж е подходящ за дългосрочен партньор: фитнес тест с устни и езици? Интересно виждане!

 

Мъжете и жените възприемат целувките по различен начин

 

Тъй като жените естествено могат да забременеят и трябва да поемат риска от раждане, също има смисъл антените им да са насочени към годността на съответния партньор. По еволюционни причини (независимо дали съзнателно или несъзнателно) те искат да се уверят, че техният партньор е не само хубав човек, но и добър баща. За повечето мъже целувката е повече врата към желания оргазъм. Те най-вече обичат мокри целувки с отворени уста, поне така казват изследователите. Мъжката слюнка съдържа тестостерон, който прониква в кръвта през устните лигавици на жената и ако всичко върви добре, поставя партньорката в похотливо настроение.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: