Доставките на медикаменти: Европа трябва да стане по-независима

Доставките на медикаменти: Европа трябва да стане по-независима Снимка: pixabay

Вследствие на кризата с коронавируса много компании откриха, че дори отдавна изградените вериги за доставки вече не функционират. Това е особено важно в областта на здравеопазването.

 Тук има затруднения в доставките и в нормално време. След кризата, обаче, редица важни лекарства станаха оскъдни. Това осветли основния проблем. Защото много активни съставки и лекарства вече не се произвеждат в Европа. Около 80 процента от антибиотичните ваксини идват от Китай. Много други важни лекарства се произвеждат в Индия. Германската здравна система зависи в известна степен от тези две страни. В останалите страни от ЕС това не е много по-различно.

Mинистрите на здравеопазването на ЕС обсъдиха темата в неформална видеоконференция. Бяха договорени три мерки за намаляване на зависимостта от неевропейските страни:

1. Качеството на активните съставки трябва да се контролира по-внимателно в бъдеще. Цената вече няма да е най-важният компонент.

 

2. Веригите за доставки трябва да бъдат разнообразени. Отделните лекарства ще бъдат закупувани от различни компании от различни страни.

 

3. Производството в Европа отново трябва да се разшири. Европейският съюз ще осигури финансови стимули за това.

 

Сега следва да бъдат разработени и изпълнени конкретни стъпки през следващите няколко седмици и месеци. 

 

Германският  министър на здравеопазването Йенс Спан обяви, че иска да разшири темата за сигурността на доставките с лекарства. Производствотото е преместено в чужбина и причината е, че в Европа то е  значително по-скъпо. Експертите смятат, че производството в Германия, например, ще бъде около осем пъти по-скъпо, отколкото в Китай или Индия. Следователно планираните финансови стимули трябва да бъдат доста високи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: