Глобален пазар за болкоуспокояващи - анализ

Глобален пазар за болкоуспокояващи - анализ


Глобалният пазар за болкоуспокояващи е оценен на 71 431,85 милиона долара през 2019 г. и се очаква да достигне 91 649,16 милиона долара до 2027 г., при комбиниран годишен темп на растежа от 3,8% от 2020 до 2027 г.

Болката е неприятно сетивно и емоционално усещане, което може да е резултат от увреждане на тъканите или заболяване. В допълнение различни заболявания могат да причинят дискомфорт, като множествена склероза, остеоартрит, стомашна язва, хроничен артрит, фибромиалгия, диабетна невропатия и рак. Продължителността на болката варира от остра болка за кратко време до хронична болка в дългосрочен план. Острата болка може да бъде лека и да трае само миг или седмици и месеци. Хроничната болка се причинява от остарели състояния на костите и ставите, увреждане на нервите или нараняване. Различни лекарства се използват за справяне с болка в резултат на възпаление в отговор на увреждане на тъканите, химически агенти/патогени (ноцицептивна болка) или увреждане на нервите (невропатична болка). Повечето лекарства действат чрез свързване с протеинови мишени върху клетъчните мембрани и въздействие върху биохимичните процеси в организма.

Нарастването на гериатричната популация е основният фактор, който стимулира растежа на глобалния пазар на лекарства за облекчаване на болката, тъй като възрастните хора са по-склонни да страдат от болки в ставите и други хронични заболявания. При разпространението на хронични заболявания като рак, диабетна невропатия и остеоартрит се стимулира растежът на пазара. Освен това нарастването на броя на хирургичните процедури и увеличаването на разходите за здравеопазване се очаква да стимулират растежа на пазара на лекарства за лечение на болка. Употребата на наркотици, изтичането на патента на лекарствата, отпускани с рецепта, и наличието на заместители за облекчаване на болката ограничават растежа на пазара.

Пандемията на COVID-19, започнала от китайския град Ухан, е широко разпространена по целия свят. Тази пандемия е нарушила растежа в много икономики в различни области. Очаква се огнището на COVID-19 да повлияе на пазара на лекарства за облекчаване на болката в началната фаза на прогнозния период. Пандемията COVID-19 обърка здравните системи в световен мащаб, така че много клиники и болнични услуги вече не са отворени за обществени услуги поради мерките за безопасност, наложени от правителствата. Впоследствие повечето лекарства за хронична болка не бяха счетени за спешни, както амбулаторните, така и елективните интервенционни процедури бяха ограничени или спрени по време на пандемията на COVID-19, за да се сведе до минимум рискът от вирусно разпространение. Освен това през втората половина на прогнозния период се очаква нарастване на търсенето на лекарства за лечение на болка поради фактори като телемедицината, която се превърна в подходящ и ефективен начин за предлагане на необходимите медицински услуги на пациенти с хронична болка.

Глобалният пазар на лекарства за управление на болката е сегментиран на базата на клас лекарства, показания и регион. Въз основа на клас лекарства пазарът се категоризира на нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС), анестетици, антиконвулсанти, антимигренозни средства, антидепресанти, опиоиди и ненаркотични аналгетици. Въз основа на индикацията тя се разделя на артритна болка, невропатична болка, болка при рак, хронична болка в гърба, следоперативна болка, мигрена и фибромиалгия, костна фрактура, мускулно навяхване, остър апендицит и други показания. Въз основа на типа болка той се сегментира в хронична болка и остра болка. Въз основа на региона се анализира в Северна Америка (САЩ, Канада и Мексико), Европа (Германия, Франция, Великобритания, Италия, Испания и останалата част от Европа), Азиатско-Тихоокеанския регион (Япония, Китай, Австралия, Индия и останалата част от Азиатско-Тихоокеанския регион) и LAMEA (Бразилия, Южна Африка, Саудитска Арабия и останалите части на Ламеа).

Преглед на сегмент от клас лекарства

По клас наркотици сегментът на опиоидите са допринесли най-много на пазара през 2019 г. поради високата ефективност на опиоидите за облекчаване на болката при тежки хронични състояния. Очаква се сегментът на анестетиците да има най-висок темп на растеж през прогнозния период.

По индикация раковата болка се прогнозира като един от най-доходоносните сегменти.

По индикация сегментът на невропатичната болка представлява по-голямата част от пазарния дял през 2019 г. и се очаква да покаже забележим темп на растеж през прогнозния период. Увеличаването на присъствието на голяма популация пациенти е основният фактор, който увеличава търсенето на лекарства за сегмента. Очаква се раковите болки и сегментите, свързани с хроничната болка в гърба, да нараснат с най-висок темп през прогнозния период поради увеличаване на броя на операциите в световен мащаб и нарастване на разпространението на хронични заболявания, които водят до болки в гърба.

По тип болка хроничната болка се прогнозира като един от най-доходоносните сегменти.

Въз основа на типа болка сегментът на хроничната болка допринесе най-много за растежа на пазара през 2019 г. и се очаква да нарасне при комбиниран годишен темп на растеж от 3,9% през прогнозния период.
Северна Америка представляваше по-голямата част от пазарния дял на болкоуспкояващите през 2019 г. и се очаква да остане доминираща през целия прогнозен период. Това се дължи на големия брой застаряващо население и благоприятните условия. Нарастването на броя на случаите на злоупотреба с наркотици и пристрастяването към опиоидите намаляват употребата на рецепти за опиоиди в региона, което води до спад в консумацията на опиоиди за лечение на болка. От друга страна, Азиатско-Тихоокеанският регион се очаква да постигне най-висок темп на растеж през прогнозния период, главно поради наличието на по-голям брой пациенти и увеличаване на разходите за здравеопазване в региона.

Някои от ключовите играчи, работещи на пазара, включват Novartis AG, Eli Lilly & Company, Abbott Laboratories, Endo Health Solutions, Inc., Purdue Pharma LP, Pfizer, Inc., Mylan NV., Merck & Co. Inc., Johnson & Джонсън и GlaxoSmithKline Plc. Другите видни играчи във веригата за създаване на стойност включват Allergen Inc., Bayer AG, Bristol-Myers Squibb, Valeant Pharmaceuticals International Inc., Boehringer Ingelheim, Sorrento Therapeutics, WEX Pharmaceuticals и Zynerba Pharmaceuticals.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: