Азиатските страни се отказват от руските въглища

Азиатските страни се отказват от руските въглища Снимка: indianexpress.com

Япония, Южна Корея и Тайван намаляват покупките на руски въглища, опитвайки се да ги заменят с внос от Австралия, макар и на по-високи цени..

Това се доказва от митническите статистики на страните, пише „Коммерсантъ”. През първите седем месеца на 2022 г. Южна Корея е намалила доставките на въглища от Русия с 3% Япония - с 25% , а Тайван с 33,3%. Изданието отбелязва, че преди войната с Украйна азиатският пазар се смяташе за един от най-обещаващите за руската въгледобивна индустрия, което насърчи развитието ѝ, включително с държавни субсидии.

Дори консервативната прогноза предполагаше увеличение на доставките на въглища за азиатските страни от 84 милиона тона през 2018 г. до 123 милиона тона през 2035 г., с мащабни доставки главно за Китай, Индия, Япония, Южна Корея и Виетнам. 

Но следвайки Европа, Япония вече обяви намерението си да се откаже от руските въглища. През август Тайван не поднови договорите си за доставка на руски въглища, а Южна Корея възнамерява да намали обемите им, макар че е много по-зависима от този внос, който за първото тримесечие на 2022 г. заема около 68% от въглищните доставки в страната.

Според експертите, най-перспективните пазари за руските въглища остават ​​Китай и Индия, които, следвайки примера с петрола, могат да се възползват от ситуацията и да получат добри отстъпки за доставките на руската суровина. 

Европейското ембарго на практика спря износа на руски въглища по вода, а капацитетът на железопътния транспорт не може да се справи с обема на експорта. Много руски въгледобивни компании не успяват да продадат продукцията си и реално са изправени пред заплаха от фалит.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: