Чехия е произвела по-голямата част от електроенергията си от въглища през тази година

Чехия е произвела по-голямата част от електроенергията си от въглища през тази година Снимка: piqsels.com

В Чехия през 2022 г. 38,4% от електроенергията е произведена от кафяви въглища

За първите седем месеца на тази година най-голяма част от електроенергията в Чехия е произведена от въглища – 38,4%, на второ място се нареждат атомните електроцентрали – 36,7%, на трето - различните газови източници, на които се падат 7,4%, предаде Чешкото радио.            

"Основният производител на електроенергия през първите седем месеца на тази година в Чешката република са въглищните електроцентрали, работещи на кафяви въглища, на които се падат 38,4% от произведената в страната електроенергия. Атомните електроцентрали са на второ място с 36,7%, на трето място са различните газови източници, които са произвели 7,4% от електроенергията. Делът на възобновяемите енергийни източници представлява 3%, а на водноелектрическите централи – 2,8% от произведената електроенергия", се казва в съобщението.

Програмата на настоящото правителство на републиката, приета през декември 2021 г., предвижда пълно прекратяване на изгарянето на въглища до 2033 г. Въпреки това, според много експерти, рязко нарастващите цени на енергията през последните месеци могат да доведат до това, че процесът на пълен отказ от въглища да бъде отложен за неопределен период.

През май тази година чешкият президент Милош Земан предупреди политиците и индустриалците за ненужното прибързване с отказването от въглищата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: