Световната икономика след пандемията все още е с неясни перспективи

Световната икономика след пандемията все още е с неясни перспективи Снимка: pixabay

ООН повиши прогнозата си за растеж

Скокът в икономиките на Китай и САЩ стана причина ООН да преразгледа виждането си за развитието на световната икономика през 2021 г. и да коригира прогнозата си от м. януари за 4,7% глобален икономически растеж на 5,4%.

Същевременно ООН предупреждава, че развитието на пандемията от коронавирус и неравностойният достъп до ваксини в много страни заплашват равномерното мащабно възстановяване на световната икономика.

Организацията отрази този проблем в доклада си „Икономическа ситуация и перспективи към средата на 2021 г.”, като отбеляза, че ваксинирането се провежда успешно в повечето големи световни икономики и че там търговията със стоки и продукти вече достига предепидемичните си нива.

Оценката на ООН за икономическото възстановяване на Европа не е толкова светла заради втората и третата вълна на пандемията, но организацията изразява сериозна загриженост за страните от Южна Азия, Субсахарска Африка, Латинска Америка и Карибите, опасявайки се от крехък и несигурен икономически растеж в тях.

„Решаващото предизвикателство, пред което сме изправени сега, е, че инфекцията все още продължава да се разраства в много страни по света и  новите ѝ варианти и мутации засегнаха тежко населението на Южна Азия и Латинска Америка”, казва Хамид Рашид, ръководител на отдела за Глобален икономически мониторинг към Департамента по икономически и социални въпроси на ООН.

Според него ваксинацията в момента е средство номер едно, за да се върне световната икономика към устойчивост и възстановяване, като отново подчертава, че неравенството във ваксинирането е сериозен проблем.

„В нормални времена икономически растеж от 5,4% би се сметнал за много висок, но тази година той едва ще компенсира миналогодишните загуби, още повече че прогнозираният растеж е много неравномерен и несигурен”, допълва Рашид.

Според доклада силната икономика на САЩ през тази година ще нарасне с 6,2% - темп, постигнат последно през 1966 г. Очакванията за Китай са икономически растеж с 8,2%. „Слаби точки” обаче остават Бразилия, Южна Африка и много от развиващите се страни, в които преди пандемията икономическият растеж беше по-висок от средния за света.

Един от ключовите двигатели на икономическото възстановяване са инвестициите, а в САЩ миналата година те са намалели едва с 1,7%, докато в други развити страни са паднали с 4% и дори повече.

ООН оценява противоепидемичното стимулиране на американската икономика с 16 трилиона долара като много необходима стъпка, за да се избегне пълното разпадане на световната икономика, но същевременно констатира, че това не е довело до мащабно увеличаване на инвестициите.

ООН предупреждава също, че огромните скокове в цените на фондовите пазари може да доведат до един вид финансова нестабилност, която да провали усилията за възстановяване и развитие.

Хамид Рашид оценява прогнозата на ООН за 5,4% икономически растеж през 2021 г. като далеч по-предпазлива от предвижданията на други международни организации, включително и МВФ, който миналия месец ревизира очакванията си, предричайки 6% икономически растеж. ООН обаче прогнозира по-висок икономически ръст за 2022 г. (4,7%), докато МВФ изрази по-умерена перспектива за растеж от 4,4%. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: