WSJ: Продължилият почти 40 години икономически ръст в Китай приключи

WSJ: Продължилият почти 40 години икономически ръст в  Китай приключи Снимка: https://pixabay.com/

Китайската икономика преминава от фаза на растеж към дългосрочна стагнация

Това пишат колумнистите на The Wall Street Journal (WSJ) Линглинг Вей и Стела Ифан Сие.

Проблемите се виждат не само в мрачните икономически данни на Китай, но и в отдалечените провинции, включително Юнан на югозапад, която наскоро заяви, че ще похарчи милиони долари за изграждане на ново карантинно съоръжение за COVID-19 с размерите почти на три футболни игрища, независимо от отпадането на политиката „нулев COVID“ преди няколко месеца“, пишат журналистите.

Авторите отбелязват, че повече от 40 години икономически растеж е позволил на китайските власти да инвестират в създаването на предприятия, изграждането на недвижими имоти и широка пътна мрежа и това е позволило „да Китай да излезе от бедността и да го превърне в глобален гигант, чиято експортна мощ се разпространи по целия свят."

Според анализаторите този икономически модел е изчерпан и Пекин изчерпва възможностите си да разшири инфраструктурата си. Така например в някои региони на Китай има мостове и летища, които почти не се използват, а там, според WSJ, милиони апартаменти са празни. В тези области, подчертава изданието, възвръщаемостта на инвестициите рязко е намаляла.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: