Политическият пъзел - обзор за 14.05.2021 г.

Политическият пъзел - обзор за 14.05.2021 г. Снимка: pixabay

Служебно правителство

С решение на Министерския съвет Галя Димитрова е освободена като изпълнителен директор на Националната агенция за приходите и на длъжността е назначен Румен Спецов, съобщиха от МС .

Новият финансов министър Асен Василев смени и шефа на агенция „Митници". На мястото на Георги Костов е назначен Павел Тонев. Тонев има над 20-годишен стаж в агенцията. Бил е директор на Регионалната митническа дирекция в Пловдив.

Национално външно оценяване след десети клас трябва да има по закон, така че никой министър, включително и аз, не мога да си позволя да отменя закона така, както е приет от парламента, заяви днес служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков.

ГЕРБ

ГЕРБ реагира на кадровата чистка на служебното правителство. Водещи фигури на партията дадоха извънреден брифинг, на който обявиха уволненията за политически, като попитаха кой стои зад новите назначения и пророкуваха финансови проблеми.

Ексминистърът на финансите Кирил Ананиев заяви, че е силно притеснен заради „политическите уволнения" на шефовете на НАП и митниците. „Тези съкращения доведоха до голямо напрежение в двете системи и това може да доведе до рязко спадане на приходите в държавния бюджет", прогнозира Ананиев, написа в. „Сега". 
 

БСП

„Нормално е всяко ново правителство да подсигури екипа, с който ще работи. Все пак трябва да работиш с хора, на които имаш доверие, а не срещу които си се борил. Грозно прогонване трябва да има, но трябва да има и професионалисти, които да върнат държавността. Това, за което ние сме се борили”, заяви Христо Проданов от БСП в ефира на „Здравей, България”. 

„Изправи се! Мутри вън!"

55 млн. евро България ще връща на европейския бюджет заради митниците ни. ОЛАФ заяви това в официален доклад за митниците, които не отговарят на стандартите.
Новият финансов министър обяви този факт. Но и още много мръсни тайни ще излязат в отговор на въпроса: КЪДЕ СА ПАРИТЕ?
Подвизите на ГЕРБ излизат като скелети от гардеробите в Министерството на финансите. Ето го само върха на айсберга:
Само 2,2 млрд. лв. (едва 55%) от над 4 млрд. лв. от ревизионни актове са събрани в хазната.
Фирми са оставяни системно да теглят касовите си наличности и да плащат в брой.
Само 66,5% от ревизионните актове са потвърдени изцяло или частично, следователно останалите са доказан инструмент за рекет над бизнеса. Или космическа некомпетентност на „калинки“ в НАП. 
Върховният административен съд потвърди неправомерно бездействие на НАП по защитата на личните данни на гражданите. Изтекоха данните на над 5 млн. българи. Новият министър смени ръководството на НАП.

Това написа днес в профила си Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!".


ВМРО

„Не беше грешка раздялата ни с НФСБ. Никой от нас не го отчита като грешка. Трябваше да бъде заявена политическа линия. Нещата в политиката не са свързани само с влизане в парламента или излизане от него. Имаше различия в приоритети и недобра координация в тази коалиция още от първия й ден.” Това заяви в студиото на „Здравей, България” Искрен Веселинов от ВМРО.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: