Този, който контролира ваксината, управлява света

Този, който контролира ваксината, управлява света

„Първите ваксини ще бъдат регистрирани в скоро време. Някои държави отдавна са резервирали милиарди дози за себе си. Други са изправени пред зависимост от Китай или Русия", пише германското списание Der Spiegel.

Авторите на статията пишат, че светът трябва да се справи с гигантски проект - „максимално бързо производство, разпределение на ваксини срещу COVID-19 сред милиарди хора по света и тяхното ваксиниране - от западните мегаполиси с отлични клиники до селата и отдалечените региони.

Това ще бъде логистично предизвикателство, проект от такъв мащаб, с който човечеството никога не се е сблъсквало досега."

„Който е първи на опашката за ваксина, ще бъде първият, който ще завърши блокирането на икономиката, ще отвори училища и ресторанти и ще може да съживи икономиката."

Който контролира достъпа до най-добрите ваксини, ще разшири своята власт.

„На някои страни пандемията предоставя възможност да спечелят признание като производители на обществени блага и по този начин да получат по-голямо влияние, отколкото те са имали през XX век с помощта на идеологии“, пророкува Дмитрий Тренин, ръководител на Московския център „Карнеги".

На свой ред други страни и техните граждани ще трябва да положат усилия, за да получат ваксината изобщо.

„Ако COVID-19 показа нещо, това е, че светът е користен и егоцентричен", каза Карлайн Клайер, координатор на спешни случаи в благотворителната организация „Лекари без граници" още през юли. „Аз никога не съм виждала такъв гаден, мафиотски, уличен манталитет в  получаването на маски през последните месеци." А в случая със защитните маски логистиката все още бе относително проста", обяснява изданието.

„Има обаче доста основания да се надяваме: очевидно в обозримо бъдеще светът ще има не една ваксина срещу коронавирус, а няколко наведнъж.

Според Световната здравна организация (СЗО) в момента се провеждат клинични изпитания на 48 потенциални ваксини. 11 от тях се намират в последния и най-мащабен 3-ти етап на тестване. Производителите на тези ваксини се намират в Китай, САЩ, няколко европейски страни, Русия и Индия."

„Руският президент Владимир Путин иска още тази година да започне масова ваксинация в страната му. Преди това обаче той ще трябва да убеди в това и собствения си народ: според социологическите проучвания 59% от руснаците отхвърлят ваксинацията, защото не вярват във ваксините. Около 10 хиляди представители на рискови групи, включително учители и лекари, бяха ваксинирани, главно в Москва."

„Въпреки ваксинацията, 10 от тези лекари все пак се разболяха от COVID-19. Руското министерство на здравеопазването обяснява 9 случая с това, че са получили само една инжекция от ваксината, а поне две са необходими за създаване на имунитет.

Вторият основен проблем е, че ваксините не стигат там, където са необходими. Според съобщения в медиите доставките на ваксини до отдалечени региони на огромната страна са забавени поради липса на транспортни и охладителни системи“, се казва в статията.

„И това са проблеми на страна, която сама разработва ваксини и засега отказва външна помощ. Разпределението на ваксини по света ще бъде несравнимо по-сложно дори в развитите региони", смята изданието.

„Светът вече започва да се разпада на „ ваксинационни блокове", смятат авторите на статията.

„Високотехноличните mRNA-ваксини вероятно ще се използват предимно в богатите развити страни", предполага Адар Пунавала, собственик на най-голямата компания за ваксини в света.

Не само заради съхранението при изключително ниски температури, но и заради цените им, които се очаква да бъдат между 20 и 25 долара за доза.

„Повечето страни просто не могат да си позволят тези ваксини", казва той. Освен това, според него, във важни страни-производители почти няма необходимите заводи за това, включително в Индия, чиито фармацевтични компании доставят ваксини за по-голямата част от света.

„Китай ще използва всяка възможност, за да разшири зоната си на влияние", пише Der Spiegel. „Пекин предложи заеми на почти всички страни от Латинска Америка за закупуване на китайски ваксини и обеща привилегии в доставките и на Африка и Филипините.

Филипинският президент Родриго Дутерте благодари за това с думите: „Китай е добър, защото не е нужно да бъде молен за нещо. За Запада винаги става въпрос само за изгода, изгода, изгода."


„И заключението е логично: достъпът до ваксина може да се използва не само като награда за добро поведение, но и като репресивна мярка“, коментира Der Spiegel.

Със съкращения

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: