Актуална информация за епидемичната обстановка на 16.05.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 16.05.2021 г. Снимка: pixabay

С още месец ще бъде удължена извънредната епидемична обстановка у нас - до края на юни

Плана разкри главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред bTV. „С обявяването на тази обстановка са свързани доста от мерките, които се прилагат, така че без нея те не могат да действат. Вероятно ще е необходимо поне с един месец тя да се удължи", обясни той.

По света:

Според СЗО броят на хората, заразени с коронавирус в света, е надхвърлил 161,5 милиона души, от които над 3,35 милиона са починали.

Според университета „Джонс Хопкинс" в света са се заразили над 162,2 милиона души, над 3,36 милиона са починали.

На първо място по потвърдени случаи са САЩ, където са открити 32,92 милиона заразени.

На второ място е Индия (24,37 милиона), на трето - Бразилия (15,58 милиона), на четвърто - Франция (5,9 милиона), на пето - Турция (5,1 милиона).


Черна гора ще отвори границите си за всички туристи от следващата седмица. Те няма да се нуждаят от тест за инфекция, за да влязат в страната.
 

В Гърция от петък е в сила гръцката версия на „зелен сертификат" за пътуване до островите (с изключение на Лефкада и Евия) по море или по въздух. Пътуващите трябва да имат сертификат за ваксинация, негативен резултат от PCR или бърз тест, или документ за преболедуване на COVID -19.

Кипър също въведе специални пропуски - „коронапаспорти", които важат за хората, ваксинирани с поне една доза или преболедували коронавирусна инфекция през последните шест месеца. Българските граждани, които разполагат със сертификат за ваксиниране, ще бъдат допускани на територията на страната, без да е необходимо да представят PCR тест за COVID-19, и няма да подлежат на карантина, стига да са получили потвърждение от кипърските власти и да са изминали определен брой дни от поставянето на ваксините.

Властите в Румъния отмениха задължителното носене на маска на открито, с изключение на оживени места като пазари, тържища и спирки на обществения транспорт.

Северна Македония разреши мероприятията на закрито при запълване на 30 процента от капацитета. Отворени са фитнес центровете и спортните зали.

В Сърбия ресторантите и кафенетата работят на закрито при капацитет 50 процента. Нощните клубове остават затворени. Остава в сила забраната да се събират повече от пет души.

В Словения от понеделник гимназиите и университетите възобновяват присъственото обучение. В закритите части на заведенията ще бъдат обслужвани само гости, които са ваксинирани с две дози или са преболедували COVID-19 през последните 6 месеца, или имат негативен резултат от тест, не по-стар от 48 часа.

Турция, която все още се намира в национален локдаун, планира да премине от следващата седмица към поетапно разхлабване, когато дневният брой на новите случаи на коронавирус падне под 10 хиляди. Предвижда се първо да започнат работа малките търговски обекти, после да бъдат подновени лекции и упражнения на някои факултети.


У нас:

203 са новите случаи на инфектирани с коронавирус при направени 7281 теста, което означава, че делът на положителните тестове е паднал под 3% .

4839 са пациентите, настанени в болница, като 503 от тях са в интензивни отделения. Починали за изминалото денонощие са 7 души.

Вчера са поставени 6591 ваксини, като общият брой на поставените имунизации вече е 1 113 000. От утре към традиционните „зелени коридори" ще се включат и осем ДКЦ-та в София.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: