Гърция иска ваксинационни паспорти на ниво ЕС

Гърция иска ваксинационни паспорти на ниво ЕС Снимка: pixabay

Няколко месеца преди откриването на туристическия сезон Гърция стана една от първите в Европейския съюз, която издава ваксинационни паспорти, пише Euronews

Предполага се, че до лятото голяма част от хората на континента и дори по света вече ще бъдат ваксинирани срещу коронавирус. Гръцкото правителство се надява, че такъв документ ще бъде приложен поне в страните членки на ЕС.

Кириакос Пиеракакис, министър на цифровото управление на Гърция:

„Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис вече представи нашето предложение на европейско ниво. Сертификатът трябва да се използва като инструмент за опростяване, а не за дискриминация. Предложението се фокусира върху преминаването на границата. Тоест, когато преминете границата, за да стигнете в друга държава, ще имате тест или дори режим на самоизолация за няколко дни. A ако сте били ваксинирани, тогава всичко ще върви по-лесно и по-бързо. Например можете да се наредите на отделна опашка за  регистрация на ваксинирани на летището."

Първите ваксинационни паспорти се издават от миналия петък. Днес в Гърция такива паспорти имат 55 хиляди човека. Документът се издава при получаване на втората доза от ваксината.

Фей Дългкери, кореспондент на Euronews:

В допълнение към въпросите, свързани с използването на тези паспорти, има и технически въпроси. Как да се направи така, че всяка държава да признае юридически сертификатите? Какво трябва да пише в тях? Това предполага унификация на ниво страни членки на ЕС."

Кириакос Пиеракакис, министър на цифровото управление на Гърция:

„Особено по отношение на преминаването на границата сме много оптимистично настроени. Смятаме, че предложението ще бъде прието. В противен случай ще се окажем в абсурдна ситуация. Когато дори човек, ваксиниран срещу коронавирус, все пак ще трябва да бъде тестван за инфекция. А тези тестове биха били полезни за други."

По един или друг начин гръцката инициатива привлича интереса на други страни. Това означава, че двустранните споразумения за признаване на ваксинационни паспорти могат да се реализират в близко бъдеще.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: