Дръзко бягаство на отвлечени мисионери в Хаити

Дръзко бягаство на отвлечени мисионери в Хаити Снимка: Christian aid ministries via CBS

Групата заложници са избягали през нощта, ориентирайки се по звездите.

Общо 17 мисионери и техните семейства бяха отвлечени през октомври, припомня ВВС. Бандата, която ги е заловила, първоначално е поискала откуп от 1 милион долара на заложник. Петима от тях вече бяха освободени. Изпитанията им привлякоха международното внимание към нарастващия проблем на Хаити с бандите, „специализирани” вотвличания.

Последната голяма група пленници са успели да отключат вратата на затвора си и да се отдалечат безшумно, избягвайки „многобройните охранители”. Сред беглеците са семейна двойка, 10-месечно бебе, деца на три, 14 и 15 години, четирима възрастни мъже и две жени. Преодолявайки гъсти бодливи храсталаци, след часове бродене, около зори пленниците са намерили човек с телефон и са се свързали с властите. По-късно мисионерите са отпътували за Флорида с полет на бреговата охрана на САЩ, съобщи ВВС.

Говорител на полицията каза пред АFP, че седмици наред са преговаряли с бандата, известна като 400 Mazowo. Двама членове на групата бяха освободени през ноември, а други трима в началото на декември, но самоличността им не беше разкрита. Не е ясно дали е платен откуп.

Пленниците са получавали храна и чиста питейна вода, както и бебешки продукти. Помещението, в което са държани обаче не ги е предпазило от комарите, а замърсената вода за миене е разранила ухапванията от тропическите насекоми.

Отвличането е една от основните дейности, които престъпната банда 400 Mazowo използва, за да се финансира. През април членовете ѝ отвлякоха група католически духовници, които по-късно бяха освободени, но не е ясно дали е бил платен откуп.

Хаити бележи едно от най-високите нива на отвличания в света. Престъпната дейност на бандите се развихри след убийството на прецидента Йовенел Моис през юли. Към края на октомври страната отбеляза своеобразен рекорд с близо 800 отвличания за годината.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: