Актуална информация за епидемичната обстановка на 12.05.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 12.05.2021 г. Снимка: Getty Images

Обобщение на събитията от деня

У нас:

По настояване на кмета на София Йорданка Фандъкова и с цел да се ускори процесът на ваксинация срещу COVID-19, от 17 май (понеделник) в столицата се разкриват и ще функционират зелени коридори в 8 общински диагностично-консултативни центрове (ДКЦ).

Възстановяват се плановият прием и плановите операции в бургаските болници, както и в Комплексния онкологичен център. Това става възможно от днес, след като директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Георги Паздеров отмени заповедта си от 28 април. 

За последното денонощие в област Бургас са регистрирани 68 нови случаи на заразени с коронавирус. Най-много са в община Бургас - 38. Сред заразените има двама учители. Петима души са хоспитализирани, а останалите се лекуват в домашни условия. Починал е един човек. 

Общо за област Бургас случаите с регистрирани положителни проби за COVID-19 към момента са 26 997. Излекувани са 20 748 човека. Хоспитализирани са общо 193 пациенти. На домашно лечение са 5058. Починали са 998 души.

Огнище на COVID-19 е регистрирано в Център за настаняване от семеен тип в ямболското село Мамарчево. Заразени са 10 от 17 потребители. От заразените четирима души са хоспитализирани, а трима са починали. Трима души се лекуват в дома. Един е положителният случай от хората от персонала, който обслужва и двата центъра. И тримата починали са били с множество придружаващи заболявания. В последната седмица заболеваемостта в цялата област рязко е спаднала и в момента е 170 на 100 хиляди души население. 

Данните за България:

877 са новите случаи на коронавирус или 6,6% от направените 13 190 теста през изминалото денонощие, показват данните на Единния информационен портал. 

Броят на пациентите с COVID-19, които се нуждаят от лечение в болница, намалява за поредно денонощие - те са 5410, или със 160 по-малко, в сравнение с предходното денонощие. В интензивни отделения са настанени 535 пациенти.

Починали са 59 души с COVID-19, като излекувани са посочени 2222.

Най-много са новите случаи в София-град – 182. Следват областите Варна (77), Пловдив (72) и Бургас (68).

Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е констатиран при 13 294 лица-медицински служители. 21 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие.

Близо 36 000 са ваксинираните за последните 24 часа, с което общият брой на поставените ваксини надхвърли 999 000. Две дози ваксина вече имат малко над 338 000 души.

По света:

4% са намалели заболеваемостта и смъртността от COVID-19 през миналата седмица, отчете Световната здравна организация. Регистрирани са над 5 милиона и половина заразени и над 90 000 смъртни случая. Въпреки лекия спад нивото на заразяване обаче остава високо, посочват от СЗО.

Заразяванията са се увеличили в региона на Югоизточна Азия, към който СЗО включва и Индия, докато в Европа броят на новите инфекции е намалял с 23%.

Световната здравна организация съобщи още, че вариантът на коронавируса, причинил смъртоносна вълна на заразата в Индия, е открит в 44 страни.

Рекорден брой смъртни случая от коронавирус са регистрирани в Индия през последното денонощие - 4205. С тях жертвите на COVID-19 в страната надхвърлиха 250 000. От началото на пандемията досега в страната са регистрирани над 23 милиона инфекции.

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис изпраща допълнително ваксини към гръцките острови поради голям интерес от страна на жителите. Водят се и преговори с Великобритания, Германия и Русия за посрещане на повече туристи този сезон.

Правителството настоява за стриктно спазване на протокола по мерките срещу коронавируса, като се гарантира сигурност на туристите и на местните жители.

Премиерът съобщи, че се прехвърлят допълнително 700 000 ваксини за жителите на егейските острови, по настояване на местната власт. До края на месец май приключва масовото имунизиране на живеещите на 62 гръцки острова, рекламирани като „място без COVID" и с резервации вече до края на септември.

Властите в Република Северна Македония облекчават от днес до 18 май противоепидемичните мерки. Полицейският час ще започва в 0 часа и ще продължава до 4 ч. сутринта. Работното време на ресторантите на открито ще бъде до 23,30 ч. Ще могат да се провеждат всякакви мероприятия на закрито при запълване на 30% от капацитета на затворените помещения. Ще бъдат отворени фитнес центровете и спортните зали.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: