Актуална информация за епидемичната обстановка на 9 май 2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 9 май 2021 г. Снимка: pixabay

В света:

Ваксините срещу коронавирус няма да станат по-достъпни, ако правилата за защита на правата на интелектуална собственост за такива лекарства бъдат отменени, заяви германският канцлер Ангела Меркел, съобщи Ройтерс. Така ръководителят на правителството на ФРГ оцени тази американска инициатива. Меркел счита, че подобни действия само ще създадат нови проблеми, но не и решаване на стари. Според нея притежателите на патенти трябва да могат да контролират качеството на ваксините.

Петима служители на Kimia Farma, голяма индонезийска фармацевтична компания, са били арестувани на 27 април във връзка с разследване за повторно използване на назални тампони, част от комплекти за бърз антиген тест за COVID, съобщи CNN Travel. Според полицейски източници тампоните са били почиствани и преопаковани, след което са били прилагани повторно на нищо неподозиращи пътници на международното летище Куаланаму в провинция Северна Суматра. Индонезия изисква всички пътници да предоставят отрицателен тест за коронавирус, преди да се качат на вътрешен полет в страната. 

Според СЗО броят на хората, заразени с коронавирус в света, е надхвърлил 156,49 милиона души, от които над 3,2 милиона са починали.

Според университета „Джонс Хопкинс" в света са се заразили над 157,7 милиона души, над 3,2 милиона са починали.

Лидер по броя на потвърдените случаи са САЩ, където са идентифицирани 32,68 милиона заразени.

На второ място е Индия (22,29 милиона), на трето - Бразилия (15,14 милиона), на четвърто - Франция (5,82 милиона), на пето - Турция (5,01 милиона). Русия е на шесто място в този списък.

Системата от сертификати за ваксинация срещу коронавирусна инфекция COVID-19 може да заработи  в Европейския съюз през юни, заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Радвам се да съобщя, че правната и техническа подготовка за стартирането на системата за пътнически сертификати на ЕС, ваксинационните сертификати са в ход, така че тя може да започне да работи още през юни“, каза тя.

От понеделник за ваксинираните в Кипър отпадат част от изискванията и ограниченията, наложени заради коронавируса. Вече над 36,5% от населението е получило първата доза, с което страната се нарежда на 6-о място в ЕС. Почти 355 000 ваксинации са направени в Кипър до събота (8 май), което представлява 40,3 инжекции на 100 жители.

Над 36,5% от населението вече е ваксинирано с първата доза, а 11.4% са завършили напълно имунизационния курс с двете дози, съобщи здравното министерство днес.

У нас:

Пред БНР директорът на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев заяви, че страната ни трябва да е сред първите, въвеждащи т.нар. зелен сертификат за ваксиниране на ЕС, за да може в по-безопасни и контролирани условия да идват туристи в България, а и българи да пътуват в чужбина.

Очаква се здравните власти да анализират дали зелените коридори за ваксинация ще продължат и идната седмица. Коридорите бяха обявени за отворени от 30 април до 9 май. Решението дали пунктовете по болници и РЗИ ще продължат да ваксинират и след тази дата, зависи от анализа за вече чакащите за ваксина при личните лекари и записаните по приоритетните фази в националния ваксинационен план. Стана ясно, че на места в големите градове интересът към ваксинациите е висок, но има и райони с нисък интерес.

466 са новите случаи на коронавирус у нас, показва актуалната статистика на Единния информационен портал. Заразените са установени след направени общо 7503 теста. Това означава, че положителните проби са 6,21%.

Преборилите коронавируса са 315, с което общият им брой достигна 348 185. Починалите за денонощието са 16.

Общо поставените дози ваксини срещу коронавируса у нас са 932 419. Приложени през изминалия ден са 10 048.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: