Актуална информация за епидемичната обстановка на 10.05.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 10.05.2021 г. Снимка: pixabay

По света:

Норвежките специалисти, подобно на датските, препоръчаха да се изключат препаратите от AstraZeneca и Johnson & Johnson от кампанията за ваксиниране. И двете ваксини бяха поставени под съмнение поради образуването на кръвни съсиреци при пациентите.

Според СЗО броят на хората, заразени с коронавирус в света, е надхвърлил 157,28 милиона души, от които над 3,27 милиона са починали.

Според университета „Джонс Хопкинс" в света са се заразили над 158,3 милиона души, над 3,2 милиона са починали.

Лидер по брой потвърдени случаи са САЩ, където са открити 32,7 милиона заразени. На второ място е Индия (22,66 милиона), на трето - Бразилия (15,18 милиона), на четвърто - Франция (5,84 милиона), на пето - Турция (5,03 милиона).

В Индия на фона на нова вълна от COVID-19 зачестяват случаите на инфекция с мукормикоза, която се нарича още „черна гъба“. Това рядко заболяване поразява оздравяващите или вече излекувани от COVID-19. Лекарите смятат, че мукормикозата, която достига 50% смъртност, може да бъде причинена от терапии, използвани за лечение на COVID-19.

В Съединените щати „без съмнение" се подценяват смъртните случаи от коронавирус, заяви главният специалист по инфекциозни болести в страната и старши медицински съветник на президента Антъни Фаучи.

Системата от сертификати за ваксинация срещу коронавирусна инфекция COVID-19 може да започне да работи в Европейския съюз още през юни, каза ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Имам удоволствието да съобщя, че правната и техническа подготовка за стартирането на системата за сертификати за пътници на ЕС, сертификатите за ваксинация са в разгара си, така че тя може да започне да работи още през юни“, каза тя.

Чехия постепенно премахва ограниченията. Първо учениците се върнаха в училищата и бяха отворени някои магазини, днес всички търговски обекти, салони за красота и дори туристически агенции възобновиха работата си. Повече от един милион чешки граждани са напълно ваксинирани срещу коронавируса.

Епидемиологичната ситуация се подобрява и в Испания, където стотици хора празнуваха през уикенда края на шестмесечната изолация. При това бурно - с тревога отбелязаха властите, призовавайки хората да се държат по-отговорно.

Подобна ситуация се наблюдава в Белгия, където вечерният час беше отменен. Тълпи от граждани се събраха на един от централните площади в Брюксел, но игнорираха правилата за социално дистанциране.

По време на традиционното поклонение хадж в Мека (тази година между 17 и 22 юли) и умра (през цялото останало време) ще действат специални мерки за борба с коронавируса. Това съобщи официалната саудитска новинарска агенция, според която целта е ритуалът да протече „в безопасна среда".

23-годишна италианка е била под наблюдение в болница в Тоскана, след като е получила шест дози от ваксината на Pfizer/BioNTech по погрешка, съобщи в понеделник агенция AGI. Жената е била в добро състояние, след като е получила течности и парацетамол след инжектирането в неделя, съобщи AGI. Вместо да инжектира само една доза в ръката на студентката, медицинска сестра погрешно инжектира целия флакон, еквивалентно на шест дози.

Англия продължава да отменя ковид ограничения от 17 май благодарение на добрите показатели при заразените и ваксинираните, съобщи вчера британското правителство, цитирано от „Ройтерс" и БТА.

В Гърция от днес учениците се връщат в училище при строги мерки и отрицателен тест за коронавирус. Под пълна карантина обаче остава остров Калимнос, където се анулират туристически резервации.

От днес живеещите в Кипър трябва да имат „безопасен пропуск”, за да седнат на кафе, да пазаруват в мола или да ползват обществения транспорт. Страната навлиза в нов период на деескалация на ковид ограниченията след завършилия в неделя локдаун. За „безопасния пропуск” живеещите в Кипър могат да представят три документа - за отрицателен резултат от бърз или PCR тест от последните 72 часа, за поставена първа доза ваксина минимум преди 3 седмици или за преболедуван коронавирус през последните 6 месеца.

У нас:

От днес стартира ваксинирането на лицата, които са записани в електронния портал, като при записване може да се индикира предпочитана ваксина - РНК или аденовирусна, като в момента има и от двата вида РНК ваксина.

Днес се провежда среща между Информационно обслужване, общопрактикуващите лекари и здравното министерство, за да стартира системата, даваща възможност за заявки за брой ваксини.

Новите случаи на коронавирус у нас са 241, при направени 5853 теста. Положителни са малко над 4% от направените проби, показват данните в Единния информационен портал към полунощ.

27 души са починали с COVID-19, оздравелите са 207.

В бр. 37 от 07.05.2021 г. на „Държавен вестник" е обнародвана Наредба за изменение на Наредбата за допълнение на Наредба №4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти (ДВ, бр.107 от 2020 г.). Според измененията рецепти на хартиен носител ще се издават и обработват до 31 май 2021 г., съобщиха от НЗОК. Предписването и отпускането на лекарствени продукти само с електронни рецепти влиза в сила не по-късно от 1 юни 2021 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: