Кой премахна кръста от кметството в Мюнстер, в което се проведоха заседанията на G7

Кой премахна кръста от кметството в Мюнстер, в което се проведоха заседанията на G7 Снимка: travel.sygic.com

Сградата, в която се проведоха заседанията на министрите на външните работи на страните от "Голямата седморка" е с историческа стойност, а кръстът е бил част от нея в продължение на векове

Външният министър на Германия и домакин на срещата Анналена Бърбок увери, че идеята за премахване на кръста от залата, в която се провеждаха срещите на външните министри на "Голямата седморка", не е нейна.

Ще припомним, че в навечерието на срещата на G7 в кметството на Мюнстер, християнският кръст беше временно отстранен от залата на Мира, въпреки че виси в тази стая от няколко века. Обществеността на града е възмутена от това, предаде РИА Новости.

Вчера в петък представител на германското външно министерство се опита да обясни тези действия с факта, че кръстът е изнесен от залата със съгласието на протоколните служби на министерството и на град Мюнстер. Чиновникът се затрудни да отговори на въпроса защо е направено това - дали заради религиозните възгледи на някои участници в срещата, или защото кръстът е пречел на минаването.

Когато Бърбок бе попитана за отношението й към случилото се, тя съобщи, че не е взимала решение да се премахне кръста и съжалява за ситуацията, тъй като "кръстът е част от историята на това място".

Междувременно кметът на Мюнстер Маркус Леви заяви, че кръстът е премахнат по искане на служители на германското външно министерство. Според него "кръстът е бил част от залата на Мира в продължение на векове" и той е "знак за помирение".

Изданието припомня, че в германския град  Мюнстер в продължение на два дни заседаваха външните министри на страните от "Голямата седморка", обсъждайки последствията от руската спецоперация в Украйна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: