Възкресение в Нотр Дам три години след пожара

Възкресение в Нотр Дам три години след пожара Снимка: zomaloma.com

Огненият ад на 15 април 2019 г. погълна готическата катедрала от ХII век, унищожавайки централния й свод, известната кула, часовника и част от покрива.

Стотици католици се събраха пред реставриращата се катедрала на Разпети петък. „Вярваме, че Вие сте тук с нас, за да върнете мира в сърцето на бурята“, каза пастор Патрик Шове, който ръководеше службата заедно с първият парижки архиепископ Жорж Понтие.

Президентът Еманюел Макрон обеща да отвори отново църквата за богомолци до 2024 г., когато в Париж ще се проведат Олимпийските игри. Той посети в петък реставрационните работи и възнамерява да присъства на великденската служба край Нотр Дам в нощта на Възкресение. 

Преди пожара катедралата посрещаше близо 12 милиона посетители годишно, плюс 2400 църковни служби и 150 концерта. Фасадата на култовия храм вече блести в оригиналната ѝ белота, стените и сводовете на църквата са почти почистени от нагара.

Пожарът предизвика небивала щедрост за възстановяването на знаковата парижка забележителност. Според обществената служба, наблюдаваща възстановяването, до момента са събрани близо € 844 милиона дарения от 340 000 дарители в 150 държави.

Първият етап - разчистване на развалините, укрепване на подпорите и отстраняване на смъртоносния прах, отделен при горенето от 450 тона олово в конструкцията на кадетралата - погълна €151 милиона и беше завършен в срок миналото лято, въпреки тримесечната пауза заради пандемията през 2020 г. 

Много от другите дейности са разпределени между специализирани работилници и реставратори в цяла Франция – едни демонтират и почистват огромния орган от XVIII век – най-големият във Франция, други реставраторски ателиета работят по витражите, няколко статуи и 22-те широкоформатни картини от XVII и XVIII век.

Следващият етап на реставрационните работи е премонтирането на средновековната дървена конструкция на централната най-голяма храмова част (наоса) и други дървени съоръжения, включително кулата. За целта се подготвя първокачествена дъбова дървесина, добита от хиляди изсечени дървета в национални и частни гори в цяла Франция. 

Миналата седмица започна извличането на камък от кариери около Париж, с който ще се възстановят повредените сводове. Завършиха и тестовете на оригиналните бои в 24-те параклиса на катедралата, за да се определят техниките за възстановяването им. 

Парижката епархия планира да добави няколко нови щрихи в средновековния паметник, като интегрира съвременно изкуство и стари майстори и добави по-модерна осветителна система, подвижни пейки и библейски фрази на различни езици по стените. Новата система за посетители и поклонници предвижда достъп през голямата централна порта, вместо през страничните, както преди пожара. 

На пресконференция във вторник Френският национален институт за археологически изследвания съобщи, че откритият през март саркофаг от XIV век вече е изнесен от катедралата и „много скоро” ще се отправи към Института по съдебна медицина в Тулуза.

Причината за пожара остава загадка, която разследващите не успяха да установят със сигурност. Допуска се неизправност в електрическата система или небрежност на пушач, но близък до случая източник информира, че са започнали нови експертни оценки, които ще продължат още няколко месеца.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: