Украински вярващи се опълчиха на папа Франциск

Украински вярващи се опълчиха на папа Франциск Снимка: fanpage.it

Реакцията им е предизвикана от идеята на папата за символично помирение между украинци и руснаци в навечерието на Възкресение Христово.

Предложението на главата на католическия свят беше в традиционното представяне на Страстите Христови на Разпети Петък, в един от етапите на Кръстния път украинка и рускиня да носят кръста. Ритуалът събира хиляди вярващи в Колизеума и околното пространство, а двете млади жени, които трябваше да символизират помирението между двете нации, дори вече бяха избрани – украинката Ирина, която работи като медицинска сестра за палиативни грижи в Campus Bio-Medico University и руската студентка Албина от курса за медицински сестри към университета. 

Пресъздаването на Кръстния път на Христос е един от най-важните и почитани ритуали за католици и униати – т.нар. католици от източния обред, към които се числи и Украинската гръко-католическа църква, която има над 4.5 милиона енориаши. За тях папата е върховен духовен водач, но въпреки това те посрещнаха с негодувание идеята му. 

В изявление на Украинската униатска църква се казва, че инициативата е неподходяща, двусмислена и дори обидна, като не отчита контекста на руската военна агресия срещу Украйна, „особено в очакване на второто, още по-кърваво нападение на руските войски срещу нашите градове и села. Жестове на помирение между двата народа ще бъдат възможни едва когато войната приключи и извършителите на престъпления срещу човечеството бъдат съдени справедливо“. 

Въпросът стана и дипломатически, след като украинският посланик в Италия вчера заяви, че е против идеята: „Посолството на Украйна в държавата Ватикана разбира и споделя общата загриженост в Украйна и сред много други общности относно идеята рускиня и украинка да носят заедно Кръста по време на Via Crucis в петък в Колизеума. Сега работим по въпроса, опитвайки се да обясним трудностите при прилагането на тази идея и възможните ѝ последици", се казва в изявлението на украинския дипломат. 

За момента Ватикана не е публикувал официален отговор на реакциите. Войната на Русия в Украйна доведе до такава непримиримост мжду двата близки народа, че дори най-важният християнски празник Възкресение не е повод за помирение между тях.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: