Честита Коледа! – но съобразявайте къде го казвате

Честита Коледа! – но съобразявайте къде го казвате Снимка: dsmaccountants.co.uk

Празнуването на Рождество може да ви струва наказание в някои страни по света.

В Северна Корея например, изповядането на каквато и да е религия е основание за затвор, изтезания или дори смъртно наказание, предупреждава theweek.co.uk. От 1948 г. азиатската държава забранява празнуването на всякакви празници, необявени от държавата, а Ким Чен Ун нарече коледната елха, която Южна Корея издигна близо до границта, „психологическа война“. Въпреки заплахите, малките християнски общности в страната, тайно празнуват този „бунтарски“ празник, защото ако бъдат хванати, ще ги съдят. 

Друг пример е Сомалия. Страната изповяда основно мюсюлманска религия и според властите, всички събития, свързани с Коледа и Нова година, „противоречат на ислямската култура, което може да навреди на вярата на мюсюлманската общност“. Обявяването на 24 и 25 декември за свещени дати в тази африканска държава се смята за нарушаване на мюсюлманския закон и предполага определени санкции. От 2015 г. празнуването на Коледа е официално забранено. 

В бившата съветска република Таджикистан отбелязването на Коледа също се счита за престъпление. Забраната за празнуването на Коледа е наложена от президента Емомали Рахмон, който управлява Таджикистан от 1994 г. Законът стана още по-рестриктивен през 2011 г., когато в столицата Душанбе е убит мъж, облечен като Дядо Мраз.

Китайската комунистическа партия също наказва и преследва онези, които изповядват нетразиционни за Китай религии. За Си Дзинпин будизмът, конфуцианството и даоизмът са единствените допустими религии в страната, а всичко останало е „духовен опиум“.

В Бруней, държава на остров Борнео, от 2014 г. е забранено всякакво празнуване на Коледа. Властите смятат, че използването на религиозни символи като кръстове, палене на свещи, коледни елхи, песни, поздравления или подаръци, е напълно против ислямската вяра. Забраната се отнася не само за жителите на Бруней, но и за чужденците, които посещават страната.

Саудитска Арабия е друг от регионите, които са против всякакъв вид културно изразяване, идващо от Запада, в това число, разбира се, и Коледа. Наказанията за празнуването включват преследване или затвор. През 2015 г. шейх Мохамед Ал-Арифи нареди на мюсюлманите дори да не поздравяват християните на тези дати, защото „ако някой празнува раждането на Божия син и мюсюлманинът го поздрави, значи мюсюлманинът подкрепя вярата на този, който празнува”. Забраната обаче се разхлаби през 2016 г., когато разрешиха празнуването „в тесен кръг”.

Има и други страни, в които 24 и 25 декември са просто дати в календара. В Алжир например, където изповядват сунитска мюсюлманска религия, коледната традиция не съществува. 

Но за 2,2 милиарда християни по света, Коледа – Рождество е един от най-светлите празници, който символизира смирението пред чудото на живота.  

Честита Коледа!

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: