Путин не вярва, че последователи на исляма биха нападнали Русия

Путин  не вярва, че последователи на исляма биха нападнали Русия Снимка: newarab.com

Аргументът му: „Нашата страна демонстрира уникално междурелигиозно единство“

Това заяви руският президент пред конгреса на Федерацията на независимите профсъюзи. Той обвини „клиентите“ на терористите, атакували Crocus City Hall, че са се прицелили именно в единството на Руската федерация, в опит да му „нанесат щети“. Според него, в международен план Русия се държи така, „че е малко вероятно“ да бъде обект на атака от страна на ислямските фундаменталисти. 

„Но целта за подкопаване на единството на руското общество със сигурност е видима“, продължи Владимир Путин да насочва руските граждани към „обичайните заподозрени“.

Руският президент уведоми присъстващите, че икономиката няма да  премине на военен режим и че в страната "практически няма" безработица. За пореден път Путин оправда войната си в Украйна, повтаряйки, че Русия е била поставена в условия, които са я принудили да защити „с въоръжени средства своя народ, своето бъдеще и своя суверенитет“. 

Руският президент обаче прогнозира недостиг на кадри и предложи две възможни решения: внос на работна ръка от чужбина или повишаване на производителността на труда. Той призова за ускорена индустриализация и повече руски стоки  на вътрешния пазар. Путин обеща също до 2027 г. да въведе „нов модел на възнаграждение на служителите в държавния сектор“

Доверието му в ислямските фундаменталисти може да се сравни с доверието на Сталин в нацистка Германия и убеждението му, че тази „приятелска“ страна не би нападнала СССР.  Краят на историята и милионите ѝ жертви са известни.  

Руският президент последователно пренебрегва факта, че Ислямска държава пое отговорност за терористичната атака в Crocus City Hall. Същото потвърдиха американското разузнаване и иранските разузнавателни служби, съобщи Reuters.

Според експерти,  тъй като Русия подкрепя талибаните в Афганистан, правителството на Сирия и други сили в Африка и Близкия изток, с които Ислямска държава воюва, халифатът я смята за свой враг. Не е за подценяване и ситуацията с последователите на исляма в рамките на Руската федерация, които Путин последователно „приобщава“ – репресирайки напр. кримските татари или потушавайки протестите в Башкортостан

Не е ясно как това се вписва в неговото виждане, изказано преди няколко години: „...Ислямът с право се смята за неотменна част от днешния религиозен, социален и културен живот на Русия. Неговите традиции се основават на вечните ценности на доброто, милостта и справедливостта...“

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: