Бляскав религиозен празник в Индия

Бляскав религиозен празник в Индия Снимка: loksatta.com

Частните летища до индийския град Айодхя са препълнени, а златните стаути на божества в магазините свършиха, три дни преди откриването на един от най-свещените храмове на индуизма

На церемонията ще присъстват около 8 000 души, а достъпът е само за специално поканени. Сред тях са индийският премиер Нарендра Моди и най-богатият човек в Азия Мукеш Амбани, съобщава Reuters. Според вярванията, храмът Рам, който ще бъде открит в понеделник, е построен в родното място на свещеното индуистко божество Рам.

Със строителството на храма премиерът Моди изпълнява едно от ключовите си предизборни обещания, след като през 2019 г. индийският върховен съд присъди терена на индусите, повече от две десетилетия, след като индуска тълпа разруши джамия там, предизвиквайки смъртоносни бунтове.

Церемонията по откриването на храма е едно от събитията, предшестващи националните избори, на които се очаква победа на управляващата Bharatiya Janata Party, така че събитието ще привлече всички от индийската листа „Кой кой е”.

„Да бъдеш поканен стана символ на статус”, казват шефовете на индийската луксозна чартърна служба Club One Air, чийто флот, който включва Dassault Falcon 2000, е резервиран през следващите дни.

Според длъжностни лица, на 22 януари на летището в Айодхя ще се спуснат 100 частни самолета, изпълвайки го до краен предел. Запълнени са и летищата на близки градове (според индийските мащаби), на 3 – 4 часа път с кола от Айодхя. 

Церемонията е голям удар за бижутерите и търговците на злато в града. Някои от тях вече са разпродали златните и позлатени статуи на бог Рам и реплики на храмове, на цени от $ 350 до $ 2 650 и трескаво организират внос от Тайланд.

Храмът вече предизвика икономическия бум в Айодхя. Прогнозите са, че над един милиард поклонници ще посетят свещеното място, което вдигна цените на имотите до небето и привлече купувачи от индийския елит, готови да платят над $ 1.5 милиона за парцел, т.е., близо 10 пъти повече от средните цени в града само преди няколко години. Въпреки това, търсенето е огромно, казват брокери, оценявайки като причина както икономическия просперитет, така ѝ „емоционалната връзка” на индийците от страната и по света с историята на Айодхя

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: